FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sindikat državnih službenika traži isplatu regresa i jubilarnih nagrada profesionalnim vatrogascima

ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnihslužbenika i namještenika traži od Vlade isplatu regresa i jubilarnihnagrada profesionalnim vatrogascima zaposlenim u javnim vatrogasnimpostrojbama, priopćeno je danas iz tog sindikata.
ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika traži od Vlade isplatu regresa i jubilarnih nagrada profesionalnim vatrogascima zaposlenim u javnim vatrogasnim postrojbama, priopćeno je danas iz tog sindikata.

Iako su to prava ugovorena Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, vatrogascima u javnim vatrogasnim postrojbama nisu isplaćene jubilarne nagrade od lipnja prošle godine i regres za ovogodišnji odmor, upozorava sindikat.

"Svjesni smo da je pred vatrogascima požarna sezona i da mnogi od njih neće moći koristiti godišnji odmor u ljetnim mjesecima, ali to ne znači da im zbog toga ne treba isplatiti regres za godišnji odmor".

Sindikat je zbog svih neriješenih pitanja u vezi statusa profesionalnih vatrogasaca, kao djelatnika javnih vatrogasnih postrojbi čiji su osnivači gradovi, ali se istovremeno gotovo u cijelosti financiraju iz državnog proračuna, uputio zahtjev Ministarstvu financija i MUP-u s ciljem utvrđivanja financijskih obveza države prema profesionalnim vatrogascima.

Oni su trenutno u nezavidnom položaju - gradovi kao osnivači javnih vatrogasnih postrojbi nepoštivanje Kolektivnog ugovora opravdavaju nedostatnim sredstvima iz državnog proračuna, a MUP se kao nositelj izrade minimalnih standarda za financiranje vatrogasnih postrojbi još uvijek koristi procjenom iz 1999. godine, u koju nisu ukalkulirani iznosi prava iz Kolektivnog ugovora.

Ako se vatrogascima ne isplati regres za godišnji odmor i ne omogući uživanje drugih povoljnosti iz Kolektivnog ugovora, sindikat će razmotriti mogućnost organiziranja prosvjeda u vrijeme i na način kojim će zasigurno skrenuti pozornost Vlade i javnosti na probleme u vatrogastvu, ističe se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙