FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MANDELA POZVAO DONATORE NA POTPORU SVJETSKOJ ZAKLADI ZA BORBU PROTIV AIDS-A

BANGKOK, 16. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Bivši južnoafričkipredsjednik Nelson Mandela pozvao je u četvrtak donatore da ujedinenapore i daju milijarde dolara Svjetskoj zakladi za borbu protivAIDS-a.
BANGKOK, 16. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela pozvao je u četvrtak donatore da ujedine napore i daju milijarde dolara Svjetskoj zakladi za borbu protiv AIDS-a.

U govoru na međunarodnoj konferenciji o AIDS-u tako je neizravno uputio kritike SAD-u, koji je zbog pristupa tom problemu bio stalnom metom napada u Bangkoku.

"Pozivamo svakog da pomogne u financiranju zaklade", rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir i jedan od najvećih svjetskih boraca protiv AIDS-a, od kojega je dosad umrlo 20 milijuna ljudi, a zaraženo je više od dvostruko.

Spor je izbio kad je glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao kako bi Bushova administracija trebala davati milijardu dolara na godinu i tako iskazati jednaku odlučnost u borbi protiv AIDS-a kao u borbi protiv terorizma.

SAD su odmah odbacile zahtjev i najavile kako nemaju namjeru povećati svotu od 200 milijuna dolara namijenjenu Svjetskoj zakladi za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije za 2005. godinu.

Mandela je već prije isticao kako bi svijet borbu protiv AIDS-a mogao izgubiti, bude li ignorirao tuberkulozu, koja zaraženima virusom HIV-a često znači smrtnu presudu.

Oko 14 milijuna ljudi u svijetu zaraženo je HIV-om i tuberkulozom, među kojima oko 10 milijuna živi u podsaharskoj Africi, području najugroženijem AIDS-om.

HIV, virus koji uzrokuje AIDS, uništava imuni sustav i oboljele čini podložnijima bolestima poput tuberkuloze, koja je uzrok gotovo trećine svih smrtnih slučajeva AIDS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙