FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRENOŠENJE AIDSA S MAJKE NA DIJETE: JEDAN LIJEK DJELOTVORAN KAO I DVA (ISTRAŽIVANJE)

BANKOK, 11. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Lijek protiv AIDS-a nevirapin,koji pri porodu treba spriječiti prenošenje virusa s majke nanovorođenče, pokazao se uspješnim kao i njegov spoj sa zidovudinom(AZT), pokazalo je istraživanje koje je u nedjelju u Bankoku objavioJournal of the American Medical Association (JAMA).
BANKOK, 11. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Lijek protiv AIDS-a nevirapin, koji pri porodu treba spriječiti prenošenje virusa s majke na novorođenče, pokazao se uspješnim kao i njegov spoj sa zidovudinom (AZT), pokazalo je istraživanje koje je u nedjelju u Bankoku objavio Journal of the American Medical Association (JAMA).

Istraživanje se od travnja 2001. do ožujka 2003. provodilo u šest klinika u Malaviju, gdje žene često rađaju, a da se prethodno ne utvrdi jesu li seropozitivne, ističu Taha Taha (John Hopkins University, Baltimore) i suradnici.

Zbog toga se majci, čim se jave trudovi, daje samo jedna doza nevirapina, kao i novorođenčetu, 72 sata nakon rođenja.

U istraživanju su sudjelovale 894 seropozitivne žene koje su dobile nevirapin nekoliko sati prije rođenja djeteta.

Njihovu su novorođenčad podijelili u dvije skupine: 448 ih je dobilo samo jednu dozu (2 mg/kg) nevirapina, a 447 istu dozu nevirapina uz dozu zidovudina (4 mg/kg) dvaput na dan kroz tjedan dana.

Kod 8 posto djece koja su dobila samo nevirapin utvrđeno je da su zaraženi virusom od majke, dok ih je među onima koji su dobili dva antiretroviralna lijeka bilo 10 posto.

Među djecom koja nakon rođenja nisu bila zaražena, a bila su dojena, ispitivanje u dobi od 6 do 8 tjedana pokazalo je da stopa prenošenja virusa među djecom koja su dobila samo nevirapin iznosi 6,5 posto, a među onima koji su dobili dva antiretroviralna lijeka 6,9 posto.

Nevirapin koji je djelotvoran u sprječavanju prenošenja aidsa s majke na dijete u siromašnim zemljama, može u majki izazvati otpornost na druge lijekove protiv aidsa istog terapijskog razreda (nenukeozidni inhibitor obratne transkriptaze).

Tako bi se sprječavanjem infekcije novorođenčeta moglo otežati liječenje majke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙