FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NA KONFERENCIJI O AIDS-U UPUĆEN POZIV DA SE POOŠTRI BORBA PROTIV TE BOLESTI U KORIST ŽENA

BANGKOK, 14. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Na 15. međunarodnojkonferenciji o AIDS-u koja se održava u Bangkoku u srijedu je upućenpoziv da se u borbi protiv te bolesti više pozornosti posveti ženamakoje plaćaju najveći danak pandemiji od koje je u svijetu umrlo višeod dvadeset milijuna ljudi, a trideset osam milijuna ih je zaraženo.
BANGKOK, 14. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Na 15. međunarodnoj konferenciji o AIDS-u koja se održava u Bangkoku u srijedu je upućen poziv da se u borbi protiv te bolesti više pozornosti posveti ženama koje plaćaju najveći danak pandemiji od koje je u svijetu umrlo više od dvadeset milijuna ljudi, a trideset osam milijuna ih je zaraženo.

"Strategije prevencije HIV-a (virusa koji uzrokuje AIDS) koje sad postoje ne mogu spriječiti veliko širenje bolesti koja pogađa žene i djevojke diljem svijeta", upozorava se u priopćenju s konferencije.

Žene koje su žrtve osude, ograničenog i nejednakog pristupa medicinskoj njezi, zloporabe, nasilja i neprikladne zaštite pred zakonom, trpe i zbog nedovoljne prevencije koja bi bila namijenjena samo njima, kao što je vaginalni mikrobicidni gel koji uništava HIV.

Uz te socijalne probleme, žene su klinički osjetljivije na zarazu od muškaraca. Noeleen Heyzer, glavna direktorica UN-ova Razvojnog fonda za pomoć ženi (UNIFEM) upozorava da se AIDS neće moći pobijediti ako se vlade ozbiljno ne uhvate u koštac s problemom.

Ukinuti stereotipe koji dopuštaju seksualno nasilje nad ženama i omogućiti ženama pristup zdravstvenim uslugama moraju biti glavne zadaće u toj borbi, ističu sudionici konferencije.

Mnogi su sudionici snažno napali program "ABC" koji zagovara SAD kao rješenje za širenje zaraze među ženama i djevojkama u Africi južnog od Sahare. Program ABC promiče apstinenciju, vjernost (Be faithful) i uporabu prezervativa (Condom if need be).

"Apstinencija nema smisla za žene koje su prisiljene na spolne odnose. Vjernost nudi slabu zaštitu kad muževi imaju više partnerica ili su se zarazili prije braka. A što se tiče prezervativa, tu je potrebna suradnja muškaraca", kaže Thoraya Obaid, glavna direktorica UN-ova Fonda za stanovništvo (UNFPA).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙