FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: VJEČNI RAT POLITIKE I MEDIJA I DALJE ODNOSI ŽRTVE

ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - I u tranzicijskim i u društvima sdugom demokratskom tradicijom borba za kontrolu nad tiskanim ielektronskim medijima pojačano ulazi u samo žarište politike,konstatira bečki Der Standard u osvrtu na ubojstvo izdavača ruskogizdanja časopisa Forbes Paula Hlebnikova.
ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - I u tranzicijskim i u društvima s dugom demokratskom tradicijom borba za kontrolu nad tiskanim i elektronskim medijima pojačano ulazi u samo žarište politike, konstatira bečki Der Standard u osvrtu na ubojstvo izdavača ruskog izdanja časopisa Forbes Paula Hlebnikova.

"Tko se još sjeća još uvijek nerazjašnjenog naručenog ubojstva spornog mađarskog medijskog mogula Janosa Fenyoea? Je li kontroverzni ukrajinski predsjednik Kučma neizravno dao nalog o ubojstvu neugodnog istraživačkog novinara kao što je tvrdio jedan odmetnuti pripadnik obavještajnih službi?

Tko stoji iza niza netransparentnih medijskih transakcija u Poljskog i Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj", navodi bečki list primjere nezakonitog utjecaja politike na medije.

Istodobno ne bi bilo pravedno pretpostaviti da je težnja prema nadzoru nad medijima prisutna samo u Rusiji i ostalim postkomunističkim državama ali je na Zapadu doba osvita kapitalizma odavno završilo pa su i metode koje vlastodršci na potezu od Washingtona do Pariza primjenjuju u odnosu prema istraživačkom novinarstvu diferencirane i rijetko se kreću na rubu zakonitosti.

Puno toga ovisi i o stavu izdavača odnosno šefova televizijskih postaja, ističe Der Standard, navodeći primjer sada već pokojne izdavačice Washington Post-a Katherine Graham koja je osigurala otkrivanje afere Watergate ali i medijskog mogula Ruperta Murdocha koji je iz poslovnih interesa u Kini zabranio svojim postajama u Hong Kongu emitiranje BBC-jevih vijesti.

Zabilježeni su i slučajevi kupovine novina odnosno postaja kako bi se ušutkali nepoćudni novinari, podsjeća bečki list, zaključujući da moć prešućivanja i dalje ostaje središnji čimbenik u odnosu političko-financijskih vlasti i nezavisnost novinarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙