FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABORSKA OPORBA: VLADIN MODEL POVRATA DUGA umirovljenicima je još jedna prijevara

ZAGREB,15. srpnja(Hina) - Saborska oporba danas je uputila mnoštvokritika na Vladin prijedlog povrata duga umirovljenicima krozosnivanje fonda, ocjenjujući ga praznim političkim obećanjem, jošjednom prijevarom i razočaranjem umirovljeničke populacije.
ZAGREB,15. srpnja(Hina) - Saborska oporba danas je uputila mnoštvo kritika na Vladin prijedlog povrata duga umirovljenicima kroz osnivanje fonda, ocjenjujući ga praznim političkim obećanjem, još jednom prijevarom i razočaranjem umirovljeničke populacije.

'Bacanje magle', 'obećanje ludom radovanje', na vrbi svirala', samo su neki izrazi kojima je oporba popratila Vladin prijedlog, za kojega tvrdi da samo priznaje postojanje duga, a ne predviđa kada će i kako biti vraćen.

"To je novi prilog gubitku vjerodostojnosti vlasti i države, novi prilog ponižavanju građana", rekao je Davorko Vidović (SDP), poručivši HDZ-ovcima da će, zbog ponovne prijevare umirovljenika, biti politički kažnjeni, da će povećati nepovjerenje u državu.

HSS-ovka Ljubica Lalić Vladi je zamjerila da, umjesto da konačno pristupi vraćanju duga, nudi samo nejasna obećanja, da su način i rokovi isplate duga 'obavijeni maglom'.

Većina oporbenih klubova drži da je jedini način povrata duga obročna isplata putem obveznica, koje bi imale državna jamstva, dok dionice fonda, ističu, ovise o tržištu.

Vladi su prigovorili i da ne navodi dionice kojih državnih tvrtki bi ušle u fond, upozoravajući da bi se mogle uvrstiti dionice koje nominalno nešto vrijede, a tržišno ništa, navodeći pritom porazne rezultate s PIF-ovima te braniteljskim fondovima.

Pero Kovačević (HSP) prigovorio je da Vlada nije izračunala točan iznos duga, da se na taj način ne može pristupiti i pravednom vraćanju duga te određivanju kamata.

IDS-ovac Damir Kajin upitao je, kako se putem dionica planira vratiti dug kada je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nedavno izjavila da nema toliko dionica da bi dug mogao biti vraćen.

"Sve će se na kraju svesti 'sve za vlast, vlast ni za što'", kazao je Kajin, pozvavši Vladu da umjesto obračuna duga umirovljenicima dostavi rješenje na koje se, za razliku od obračuna, mogu žaliti ako drže da im visina duga nije pravilno izračunata.

"Možda planirate otvoriti novu telefonsku liniju za takve prigovore", nadovezala se SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović.

HNS-ovac Antun Kapraljević najavio je amandman po kojemu bi se u krug umirovljenika koji bi imali pravo na povrat duga uvrstili i oni koji su umrli do donošenja zakona, odnosno njihovi nasljednici.

Na oporbene je kritike odgovorio ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, istaknuvši da će u fond ući samo dionice najprofitabilnijih državnih tvrtki, poput Ine i HT-a, kao i vrijedne nekretnine koje će 'oploditi' kapital fonda.

Odbacio je mogućnost da se dug vraća obveznicama, jer je, kako je rekao, visina vanjskog duga dovoljan je razlog da se ne ide u isplatu na takav način, da bi to značilo dodatno zaduživanje države.

Vukelić je najavio da bi Sabor o osnivanju fonda trebao raspravljati već na jesenskoj sjednici, rekavši i da je rok od godinu dana u kojemu bi HZMO trebao izraditi obračun duga za svakog oštećenog umirovljenika realan, da je to opsežan posao.

HDZ-ovac Luka Bebić pozvao je zastupnike da, unatoč političkim razmimoilaženjima, podrže Vladin model vraćanja duga, jer je, kaže, s predstavnicima umirovljenika postignut dogovor u kojeg bi se trebalo vjerovati.

"Za razliku od zlogukih proroka mi smo optimisti", rekao je Bebić, dodavši da Vladin model polazi od realnih mogućnosti države.

Pozivu zastupnicima da podrže Vladin prijedlog priključio se i Josip Sudec (HSU). "Vjerujmo da će Vlada dati kvalitetne dionice i da će fond zaživjeti, pa makar ga doživio vrlo mali broj umirovljenika", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙