FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SINDIKAT UMIROVLJENIKA UGLAVNOM ZADOVOLJAN ZAKONOM O POVRATU DUGA

ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH)uglavnom je zadovoljan prijedlogom Zakona o povratu dugaumirovljenicima koji je Vlada prošloga tjedna uputila u saborskuproceduru, nakon usuglašavanja s predstavnicima umirovljenika, iako biumirovljenici više voljeli da se dug vraća u novcu i državnimobveznicama.
ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uglavnom je zadovoljan prijedlogom Zakona o povratu duga umirovljenicima koji je Vlada prošloga tjedna uputila u saborsku proceduru, nakon usuglašavanja s predstavnicima umirovljenika, iako bi umirovljenici više voljeli da se dug vraća u novcu i državnim obveznicama.

Predsjednik SUH-a Ivan Nahtigal ističe kako je umirovljenicima konačno nakon šest godina borbe priznato dosad negirano pravo na povrat duga, pronađen je model za vraćanje duga bez dodatnog zaduživanja države te su pritom preskočene sve političke prepreke.

"Unatoč razočaranju umirovljenika što se dug vraća putem dionica, ljudi su realni i znaju da od dobrih želja za vraćanjem u novcu i obveznicama nema ništa zbog stanja državnih financija", rekao je Nahtigal na konferenciji za novinare.

SUH ističe da se s vraćanjem duga više ne može čekati jer je u proteklih šest godina, otkako je donesena odluka Ustavnog suda, umrlo 300.000 umirovljenika, pa danas pravo na povrat duga ima oko 700.000 umirovljenika.

Ukupni dug koji država treba vratiti umirovljenicima za razdoblje od 1. rujna 1993. do 31. prosinca 1998. bit će poznat za godinu dana od donošenja zakona, dakle u srpnju iduće godine.

Do tada će svaki umirovljenik dobiti od Hrvatskog zavoda o mirovinskom osiguranju (HZMO) obavijest o izračunu njegova duga te će početi s radom posebni fond u koji će država prenijeti dionice najboljih poduzeća u kojima ima udjele.

"Iako još nismo dobili nacrt prijedloga Zakona o fondu, s najvišim predstavnicima Vlade već je dogovoreno da će u fond ući dionice najboljih javnih poduzeća u njezinu vlasništvu te neke nekretnine, kao i da će poslovanje fonda, uz povrat duga, poslužiti i financijskom jačanju prvog mirovinskog stupa iz kojega svi današnji umirovljenici primaju mirovinu", napominje Nahtigal.

Članovi fonda bit će umirovljenici te, nakon njihove smrti, nasljednici prvog nasljednog reda (supružnici i djeca), a fondom će upravljati sami umirovljenici.

Nahtigal ističe da će prilikom rasprave o Zakonu o fondu na jesen inzistirati da u Saboru prođe detaljnu razradu kroz dva čitanja.

Kao važno postignuće Nahtigal navodi i osiguranje dodatnih sredstava u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde kuna koja će biti pridodana ukupnom dugu kao obeštećenje na ime kamata.

Vlada je na to pristala nakon što su umirovljenici pristali da u obračun duga uđe i dodatak od 100 kuna i šest posto koji su primali više godina prije nego što je uvršten u mirovinsku osnovicu.

"Nismo, međutim, uspjeli nagovoriti Vladu da svakom umirovljeniku izda rješenje od visini njegova duga, već će o tome dobiti obavijest".

Budući da je rješenje upravni akt Vlada se, drži Nahtigal, boji tužbi i žalbi koje bi na temelju rješenja mogle uslijediti te dovesti do pravnih sporova, što bi u političkoj borbi mogle iskoristiti ostale političke stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙