FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor počeo raspravu o povratu duga umirovljenicima

ZAGREB,15. srpnja(Hina) - Hrvatski sabor današnje je zasjedanje, zadnjeprije ljetne stanke, počeo raspravom o konačnom tekstu zakona oprovođenju odluke Ustavnog suda iz svibnja 1998., kojim Vlada predviđamodel povrata duga umirovljenicima.
ZAGREB,15. srpnja(Hina) - Hrvatski sabor današnje je zasjedanje, zadnje prije ljetne stanke, počeo raspravom o konačnom tekstu zakona o provođenju odluke Ustavnog suda iz svibnja 1998., kojim Vlada predviđa model povrata duga umirovljenicima.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić rekao je da je svrha zakona obeštetiti umirovljenike čije mirovine od rujna 1993. do kraja 1998. nisu usklađivane s plaćama svih zaposlenih u Hrvatskoj, što ih je dovelo u neravnopravan položaj.

Povrat duga Vlada predlaže provesti osnivanjem posebnog investicijskog fonda u kojemu bi se našle dionice profitabilnih državnih poduzeća u kojima bi korisnici fonda, umirovljenici, imali svoje udjele.

Korisnicima mirovine utvrdio bi se iznos razlike između starosne, prijevremene starosne, invalidske i obiteljske mirovine koja umirovljenicima pripada prema rastu plaća od rujna 1993. do kraja 1998. i svih mirovinskih primanja i dodataka koji su primili za to razdoblje, kao i kamata.

Razlika, koju bi utvrđivao HZMO, bila bi temelj za utvrđivanje početne vrijednosti posebnog fonda i podjelu dionica u fondu korisnicima mirovine kojima je utvrđeno da im pripada razlika.

U slučaju smrti korisnika mirovine nakon stupanja na snagu ovoga zakona pravo na povrat duga imali bi nasljednici prvog nasljednog reda.

S obzirom da se fond, čije se osnivanje predviđa u roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona, predlaže osnovati na način da se u njegov portfelj unesu dionice i nekretnine, znači ne i proračunski novac, ministar Vukelić tvrdi da za rad fonda neće biti potrebna dodatna financijska sredstva, osim za administrativne troškove (oko devet milijuna kuna).

O predloženom zakonu po hitnom postupku raspravljaju zastupnički klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙