FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR POČEO RASPRAVU O POVRATU DUGA UMIROVLJENICIMA

ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski sabor današnje jezasjedanje, zadnje prije ljetne stanke, počeo raspravom o konačnomtekstu zakona o provođenju odluke Ustavnog suda iz svibnja 1998.,kojim Vlada predviđa model povrata duga umirovljenicima.
ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski sabor današnje je zasjedanje, zadnje prije ljetne stanke, počeo raspravom o konačnom tekstu zakona o provođenju odluke Ustavnog suda iz svibnja 1998., kojim Vlada predviđa model povrata duga umirovljenicima.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić rekao je da je svrha zakona obeštetiti umirovljenike čije mirovine od rujna 1993. do kraja 1998. nisu usklađivane s plaćama svih zaposlenih u Hrvatskoj, što ih je dovelo u neravnopravan položaj.

Povrat duga Vlada predlaže provesti osnivanjem posebnog investicijskog fonda u kojemu bi se našle dionice profitabilnih državnih poduzeća u kojima bi korisnici fonda, umirovljenici, imali svoje udjele.

Korisnicima mirovine utvrdio bi se iznos razlike između starosne, prijevremene starosne, invalidske i obiteljske mirovine koja umirovljenicima pripada prema rastu plaća od rujna 1993. do kraja 1998. i svih mirovinskih primanja i dodataka koji su primili za to razdoblje, kao i kamata.

Razlika, koju bi utvrđivao HZMO, bila bi temelj za utvrđivanje početne vrijednosti posebnog fonda i podjelu dionica u fondu korisnicima mirovine kojima je utvrđeno da im pripada razlika.

U slučaju smrti korisnika mirovine nakon stupanja na snagu ovoga zakona pravo na povrat duga imali bi nasljednici prvog nasljednog reda.

S obzirom da se fond, čije se osnivanje predviđa u roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona, predlaže osnovati na način da se u njegov portfelj unesu dionice i nekretnine, znači ne i proračunski novac, ministar Vukelić tvrdi da za rad fonda neće biti potrebna dodatna financijska sredstva, osim za administrativne troškove (oko devet milijuna kuna).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙