FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAVJET HNB-A: MJERA ZA USPORAVANJE INOZEMNOG ZADUŽIVANJA BANAKA (KRAĆA VERZIJA)

ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Potaknut podacima da je ukupnihrvatski inozemni dug tijekom prvih pet mjeseci ove godine povećan zaoko 1,93 milijarde eura, dosegavši iznos od 20,8 milijardi eura ili25,4 milijarde dolara, Savjet Hrvatske narodne banke donio je mjerukojoj je cilj usporavanje izravnog i posrednog inozemnog zaduživanjabanaka.
ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Potaknut podacima da je ukupni hrvatski inozemni dug tijekom prvih pet mjeseci ove godine povećan za oko 1,93 milijarde eura, dosegavši iznos od 20,8 milijardi eura ili 25,4 milijarde dolara, Savjet Hrvatske narodne banke donio je mjeru kojoj je cilj usporavanje izravnog i posrednog inozemnog zaduživanja banaka.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici donio odluku o graničnoj obveznoj pričuvi kojom se uvodi obveza banaka da izdvajaju 24 posto od neto prirasta svoje inozemne pasive u odnosu na stanje u lipnju ove godine. Sveukupnu takvu pričuvu banke su obvezne položiti na poseban račun u središnjoj banci kao beskamatni devizni depozit na neodređeni rok, izviješteno je iz HNB-a.

Zaustavljanje ino duga, ističe se, uvršteno je kao ključni cilj i u Memorandum o gospodarskoj i novčanoj politici, što su ga hrvatska Vlada i središnja banka usuglasile s Međunarodnim monetarnim fondom kao podlogu za novi stand-by aranžmana. Prihvaćanje tog aranžmana u ovoj međunarodnoj financijskoj instituciji očekuje u prvom tjednu sljedećeg mjeseca.

Zaključeno je da će HNB poduzeti i daljnje mjere ukoliko danas usvojena odluka ne poluči zadovoljavajući učinak u stabiliziranju inozemne zaduženosti na dosegnutoj razini udjela u BDP-u.

Pritom je, međutim, naglašeno da će rezultat monetarnih mjera biti trajnije održiv samo uz sukladno djelovanje fiskalne i ukupne gospodarske politike, napose na smanjivanju proračunskog i platnobilančnog deficita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙