FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JUŽNA OSETIJA: TBILISI TRAŽI NADZOR GRANICE I POVLAČENJE PLAĆENIKA

MOSKVA, 14. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Gruzija je u srijedu na sjedniciZajedničkog povjerenstva (Rusija, Gruzija i Južna Osetija) u Moskvizatražila ponovnu uspostavu nadzora nad svojom granicom s Rusijom, udijelu koji je u Južnoj Osetiji, kao i povlačenje "plaćenika" iz tepobunjene pokrajine.
MOSKVA, 14. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Gruzija je u srijedu na sjednici Zajedničkog povjerenstva (Rusija, Gruzija i Južna Osetija) u Moskvi zatražila ponovnu uspostavu nadzora nad svojom granicom s Rusijom, u dijelu koji je u Južnoj Osetiji, kao i povlačenje "plaćenika" iz te pobunjene pokrajine.

"Ključ sukoba je u rukama Moskve", istaknuo je gruzijski izaslanik u povjerenstvu, državni ministar Georgij Haindrava, kako prenosi agencija Ria Novosti. Time je smjerao na nazočnost ruskog mirovnog bataljuna u pobunjenoj pokrajini koja je čuvala status quo na tom području nakon oružanog sukoba početkom devedesetih.

"Nadzor nad tunelom Roksk za nas je vrlo važno pitanje", dodao je Haindrava.

Tunel Roksk nalazi se u Osetiji i povezuje Gruziju i Rusiju.

Nadzor osetijske granice s Rusijom omogućio bi Gruziji da izolira separatističko područje koje uglavnom ovisi o trgovini s Rusijom.

"Plaćenici se moraju razoružati i povući" iz pobunjene pokrajine, kazao je Haindrava.

Gruzija je upozorila da su zadnjih tjedana u Južnu Osetiju ulazili borci iz ruskih sjevernokavkaskih republika, uglavnom iz Sjeverne Osetije koja je na sjevernoj strani granice.

Te su tvrdnje potkrijepila ruska glasila, napose televizijski snimci na kojima se vide vojni "manevri" s tenkovima i teške strojnice na osetijskom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙