FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZBOG AIDS-A ŽIVOTNI VIJEK U NEKIM AFRIČKIM ZEMLJAMA SKRAĆEN NA PROSJEČNO 33 GODINE

BANGKOK, 14. srpnja 2004. (Hina/AFP) - U posljednjih 15-ak godinapandemija AIDS-a je u sedam afričkih zemalja smanjila prosječanživotni vijek na 33 godine, objavljeno je u srijedu na 15.Međunarodnoj konferenciji o AIDS-u koja se održava u Bangkoku.
BANGKOK, 14. srpnja 2004. (Hina/AFP) - U posljednjih 15-ak godina pandemija AIDS-a je u sedam afričkih zemalja smanjila prosječan životni vijek na 33 godine, objavljeno je u srijedu na 15. Međunarodnoj konferenciji o AIDS-u koja se održava u Bangkoku.

"U trinaest afričkih zemalja od 90-tih je godina registrirano značajno skraćenje životnog vijeka stanovništva, koje se pripisuje pandemiji AIDS-a, a u sedam zemalja prosječan životni vijek stanovnika je ispod 40 godina, odnosno oko 33 godine", prema podacima UN-ova programa za razvoj (UNDP).

Zemlja koju ovaj problem najteže pogađa je Zambija u kojoj je 16,5 posto odraslih u dobi od 15 do 49 godine seropozitivno. Rezultati istraživanja pokazuju da bi prosječan životni vijek zambijskog djeteta rođenog 1990. mogao biti 47,4 godine, no dijete rođeno u istoj zemlji 2002., prema istraživanju UNDP-a, doživjet će prosječno 32,7 godina.

Druga afrička zemlja u kojoj je AIDS veliki problem je Zimbabve u kojoj je 25 posto stanovništva seropozitivno, a prosječni životni vijek stanovništva smanjen je sa 56,6 u 90-ima na 33,9 godina u 2002.

Slično je u Swazilandu, gdje je prosječan životni vijek iz istog razloga smanjen sa 55,3 na 33,9 godina u 2002. godini.

Osim u spomenutim trima afričkim zemljama, ugroženo je stanovništvo Lesota, Mozambika, Malavija i Srednjoafričke Republike.

"Moramo što hitnije reagirati na ovu krizu", rekla je zamjenica direktora regionalnog ureda UNPD-a za Afriku Elizabeth Lwanga. U Africi živi 25 od 38 milijuna seropozitivnih osoba zabilježenih u cijelom svijetu. To je najteže pogođen kontinent kada je riječ o pandemiji ove neizlječive bolesti registrirane početkom 80-tih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙