FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski SABOR: OPORBA KRITIZIRALA VLADIN REBALANS PRORAČUNA

ZAGREB,13. srpnja(Hina) - Oporbeni saborski klubovi zastupnika danas suuputili niz kritika na prijedlog rebalansa državnog proračuna, tvrdećida je to nastavak politike temeljene na potrošnji onoga čega nema, daje rebalans rezultat diktata MMF-a.
ZAGREB,13. srpnja(Hina) - Oporbeni saborski klubovi zastupnika danas su uputili niz kritika na prijedlog rebalansa državnog proračuna, tvrdeći da je to nastavak politike temeljene na potrošnji onoga čega nema, da je rebalans rezultat diktata MMF-a.

SDP, kaže Slavko Linić, ne može prihvatiti financijski dokument koji povećava potrošnju, napušta projekte internetizacije, kao i one pripremane s lokalnim jedinicama, dokument koji smanjuje sredstva za znanost i poljoprivredu.

Željko Pecek (HSS) priključio se oporbenim kolegama koji tvrde da Hrvatska neće zadržati kontinuirani gospodarski rast, jer u rebalansu nema mjera za poticanje gospodarstva.

HSS-ovac je razmišljanja o proračunu podijelio u nekoliko skupina pod naslovom - punimo državni proračun, dosljedni u nedosljednosti, ljudi moji je li to moguće, dobitnici i gubitnici.

Uveo je i rubriku 'i gore i dolje', odnosno raspodjelu proračunskog novca na relaciji sjever-jug, što je kritizirao "kao lokal patriot iz Slavonije i Podravine".

HDZ-ovac Branimir Pasecky protumačio je to kao ocjenu da rebalans znači neravnopravnost sjevera i juga, a to se, dodao je, ne može prihvatiti.

To znači da se HSS uključuje u pokret i stvaranje antagonizama između sjevera i juga.

Sporenje oko Pecekove izjave rezultiralo je i kraćom stankom.

Osnovnim problemom kako proračuna, tako i njegova rebalansa, Damir Kajin (IDS) drži skup život i nedostatak stranih ulaganja.

"Hrvatska je skupa kao Monte Carlo, u zadnje tri godine život je poskupio za 30 posto, što odvraća strane investitore", kazao je.

Tonči Tadić (HSP) osvrnuo se na visoke dividende od HT-a, držeći da je prodaja 49 posto te tvrtke za 1,3 milijarde dolara, jedna od najkrupnijih pogrešaka koalicijske i bivše HDZ-ove vlade.

Pravaši predlažu da se kod iduće prodaje 10 posto dionica HT-a ne eksperimentira, nego da se što veći dio preusmjeri u mirovinske fondove, jer se, smatraju, visokom dividendom mogu bez problema riješiti svi gubici u mirovinskim fondovima.

Vladin prijedlog izmjena ovogodišnjeg proračuna podržao je HDZ.

Šime Prtenjača najvažnijim označava stabiliziranje javnog duga, koji je, podsjeća 2002. iznosio 15,4 milijarde dolara, a godinu poslije narastao na gotovo 24 milijarde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙