FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR POČEO RASPRAVU O REBALANSU PRORAČUNA

ZAGREB,13. srpnja(Hina) - Raspravom o predloženim izmjenama, odnosnorebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim Vlada planirakonsolidirati državnu riznicu, Hrvatski sabor danas je nastavio 8.sjednicu.
ZAGREB,13. srpnja(Hina) - Raspravom o predloženim izmjenama, odnosno rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim Vlada planira konsolidirati državnu riznicu, Hrvatski sabor danas je nastavio 8. sjednicu.

Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je da Vlada rebalansom predlaže da se proračunski prihodi povećaju za 2,8 milijardi kuna, a rashodi za oko 1,9 milijardi kuna, što će, kaže, za 614 milijuna kuna smanjiti državni deficit (sa 6,2 na 4,5 posto) te za 484 milijuna smanjiti zaduživanje.

Po Vladinim makroekonomskim i fiskalnim projekcijama, dodao je, deficit od 6,3 posto u prošloj godini, u ovoj bi trebao iznositi 4,5 posto, 3,7 posto u idućoj godini, 3,2 u 2006. te 2,9 u 2007.

Govoreći o gospodarskim pokazateljima u prvih pet mjeseci ove godine, ministar je rekao da je industrijska proizvodnja porasla za 4,1 posto, inflacija za 2 posto, porast turističkih noćenja od 10 posto, stopa nezaposlenosti je s 19,1 posto krajem 2003. pala na 18 posto, izvoz je, prvi put, veći za 14,4 posto, a uvoz za 4,1 posto.

Sve to ukazuje na oporavak gospodarskih aktivnosti, i mogli bi premašiti očekivanja o rastu BDP-a od 3,2 posto u ovoj godini - rast bi mogao biti 3,7 posto, kazao je Šuker.

Više je nego zadovoljavajuća, kaže, i naplata koja je na godišnjoj razini u prvom polugodištu iznosila 46,5 posto, prihodi su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine rasli za šest posto, naplata doprinosa za 8,4 posto.

Na rashodovnoj strani najznačajniji dio - 1,2 milijarde kuna namijenjen je Hrvatskim željeznicma (za plaće, materijalne troškove i investicije), 132,3 milijuna kuna planira se izdvojiti za početak gradnje autoceste Zagreb-Macelj, 110 milijuna za poticanje zapošljavanja i razvoj trgovačkih društava.

Prihodovnu stranu napunile bi veće trošarine na cigarete i automobile, dividende HT-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙