FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR O REBALANSU PRORAČUNA

ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Raspravom o predloženim izmjenama,odnosno rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim Vlada planirakonsolidirati državnu riznicu, Hrvatski sabor u utorak je nastavio 8.sjednicu.
ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Raspravom o predloženim izmjenama, odnosno rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim Vlada planira konsolidirati državnu riznicu, Hrvatski sabor u utorak je nastavio 8. sjednicu.

Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je da Vlada rebalansom predlaže da se proračunski prihodi povećaju za 2,8 milijardi kuna, a rashodi za oko 1,9 milijardi kuna, što će, kaže, za 614 milijuna kuna smanjiti državni deficit (sa 6,2 na 4,5 posto) te za 484 milijuna smanjiti zaduživanje.

Po Vladinim makroekonomskim i fiskalnim projekcijama, dodao je, deficit od 6,3 posto u prošloj godini, u ovoj bi trebao iznositi 4,5 posto, 3,7 posto u idućoj godini, 3,2 u 2006. te 2,9 u 2007.

Govoreći o gospodarskim pokazateljima u prvih pet mjeseci ove godine, ministar je rekao da je industrijska proizvodnja porasla za 4,1 posto, inflacija za 2 posto, porast turističkih noćenja od 10 posto, stopa nezaposlenosti je s 19,1 posto krajem 2003. pala na 18 posto, izvoz je, prvi put, veći za 14,4 posto, a uvoz za 4,1 posto.

Sve to ukazuje na oporavak gospodarskih aktivnosti, i mogli bi premašiti očekivanja o rastu BDP-a od 3,2 posto u ovoj godini - rast bi mogao biti 3,7 posto, kazao je Šuker.

Više je nego zadovoljavajuća, kaže, i naplata koja je na godišnjoj razini u prvom polugodištu iznosila 46,5 posto, prihodi su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine rasli za šest posto, naplata doprinosa za 8,4 posto.

Na rashodovnoj strani najznačajniji dio - 1,2 milijarde kuna namijenjen je Hrvatskim željeznicma (za plaće, materijalne troškove i investicije), 132,3 milijuna kuna planira se izdvojiti za početak gradnje autoceste Zagreb-Macelj, 110 milijuna za poticanje zapošljavanja i razvoj trgovačkih društava.

Prihodovnu stranu napunile bi veće trošarine na cigarete i automobile, dividende HT-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙