FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

proizvođači lijekova negoduju zbog pravilnika o određivanju cijena lijekova

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Predstavnici domaće farmaceutskeindustrije, okupljeni u Zajednici proizvođača proizvoda za zdravstvo,izrazili su danas negodovanje povodom objavljivanja Pravilnika oodređivanju cijena lijekova na veliko, pogotovo s obzirom na svedosadašnje pregovore i konzultacije obavljene s predstavnicimaHrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Predstavnici domaće farmaceutske industrije, okupljeni u Zajednici proizvođača proizvoda za zdravstvo, izrazili su danas negodovanje povodom objavljivanja Pravilnika o određivanju cijena lijekova na veliko, pogotovo s obzirom na sve dosadašnje pregovore i konzultacije obavljene s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

"Pravilnikom se ad hoc mijenjaju cijene lijekova za nemalih 15 do 30 posto, bez cjelovitog pristupa rješavanju problema", kaže se u priopćenju Zajednice proizvođača proizvoda za zdravstvo.

Domaći farmaceuti smatraju da pritom nisu uzeti u obzir cjelovita vrijednost proizvoda, razvoj proizvoda, dugotrajna opstojnost na hrvatskom tržištu te sudjelovanje, odnosno generiranje potrošnje u zdravstvu predviđene za lijekove.

Izražavamo sumnju da će pravilnik svojim rješenjima donijeti dugoročnu stabilizaciju sustava i željene rezultate. Nekoliko posljednjih poteza HZZO-a daje naslutiti da bi moglo doći do narušavanja već postignutih dogovora, kaže se u priopćenju.

Također se tvrdi kako je "nemoguće očekivati od farmaceutskih kompanija prisutnih na hrvatskom tržištu da u roku 30 dana od stupanja na snagu pravilnika usklade, odnosno smanje cijene svojih proizvoda".

HZZO neprestanim mijenjanjem pravila u tijeku pregovara o cijenama lijekova doprinosi netransparentnosti određivanja cijena i svojim postupcima uvodi dodatne poteškoće farmaceutskoj industriji u opskrbi hrvatskog tržišta lijekovima, zaključuju predstavnici hrvatske farmaceutske industrije.

I tridesetak stranih farmaceutskih kompanija, okupljenih u Udruženju inovativne farmaceutske industrije, zatražit će danas od ministra zdravstva Andrije Hebranga hitni sastanak kako bi dobili pojašnjenja o pravilniku te razmotrili situaciju oko pregovora o sniženju cijena lijekova.

Dario Naletilić, direktor predstavništva britanske farmaceutske kompanije GlaxoSmithCline koja u Hrvatskoj prodaje svojih 50-ak originalnih lijekova, upozorava na opasnost da cijene originalnih lijekova, koji moraju biti 15 posto jeftiniji nego u Italiji, Francuskoj i Sloveniji, u Hrvatskoj padnu ispod razine cijena u EU što bi moglo nagnati strane kompanije da povuku originale sa hrvatskog tržišta.

"To bi hrvatskim građanima onemogućilo dostupnost inovativnih lijekova već bi bili upućeni samo na generičke lijekove", kaže Naletilić koji ipak drži da je bilo kakav pravilnik bolji nego nikakav.

Direktor predstavništva slovenske farmaceutske tvrtke Lek Miran Šinigoj kaže kako su očekivali donošenje pravilnika, te da će za nekoliko dana biti poznati efekti sniženja cijena za 37 lijekova koje Lek ima na hrvatskom tržištu. Od tih lijekova, među kojima su najprodavaniji antihipertenziv Amopin i antialergen Flonidan, te antibiotici Ketonal i Bivacin, Lek u Hrvatskoj godišnje ostvari promet u visini 190 tisuća kuna.

Direktor Medike Damir Kuštrak izjavio je da se odredbe pravilnika neće odraziti na veledrogerije budući da veleprodajna marža ostaje 8,5 posto. Sniženje cijena tiče se prije svega farmaceutske industrije, a veledrogerije mogu osjetiti posljedice posredno ako zbog sniženja cijena dođe do smanjenja prometa lijekovima, kaže Kuštrak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙