FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDUGE SMJENE I PREKOVREMENI RAD POVEĆAVAJU IZGLEDE ZA POGREŠKE U RADU BOLNIČARKI

WASHINGTON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Bolničarke u američkimbolnicama rade oko 40 posto vremena preduge smjene koje povećavajuopasnost od pogrešaka poput davanja krivog lijeka ili određivanjapogrešne doze lijeka, pokazali su rezultati istraživanja koji suobjavljeni u srijedu.
WASHINGTON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Bolničarke u američkim bolnicama rade oko 40 posto vremena preduge smjene koje povećavaju opasnost od pogrešaka poput davanja krivog lijeka ili određivanja pogrešne doze lijeka, pokazali su rezultati istraživanja koji su objavljeni u srijedu.

Mogućnost pogrešaka kod bolničarki zaposlenih u bolnicama tri puta je veća kada smjena pređe 12,5 sati, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u listu "Health Affairs".

Istraživanje koje je provelo sveučilište Pennsylvania, obuhvatilo je 393 bolničarke i otkrilo da je 40 posto njihovih smjena prelazi 12,5 sati tijekom četverotjednog razdoblja.

No produljene smjene su sve češće u bolnicama koje se bore sa smanjenjem registriranog broja bolničarki. Radeći više do 40 sati tjedno ili radeći nepredviđeno prekovremeno također je vjerojatno da će uzrokovati pogreške.

Zato istraživači traže da se smanji broj duljih smjena i da se uvede manje prekovremenog rada.

"Rutina 12-satnih smjena treba biti ograničena, a prekovremeni rad - posebno povezan s 12-satnim smjenama - treba biti ukinut", napisali su istraživači u "Health Affairs".

Podaci o utjecaju duljih bolničkih smjena ograničeni su, iako su mnoga istraživanja povezivala liječnike i druge bolničke djelatnike koji malo spavaju s medicinskim pogreškama.

Voditeljica istraživanja Ann Rogers je sa svojim kolegama istraživala rad 393 bolničarke diljem zemlje koje rade puno radno vrijeme. U istraživanju su analizirani podaci iz 5,317 smjena tijekom četverotjednog razdoblja. Najdulja je smjena trajala 23 sata i 40 minuta.

Tijekom tih 5,317 smjena počinjeno je 199 pogrešaka. Većinom se radilo o pogreškama vezanim uz lijekove, poput pripisivanja krivog lijeka ili pogrešne doze i davanja lijeka kasnije nego je predviđeno. U istraživanju nije procijenjivan utjecaj tih pogrešaka na pacijente.

Bolničarke su same prijavile 213 slučajeva gdje su skoro pogriješile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙