FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za ponedjeljak, 12. srpnja

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 12. srpnja.
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 12. srpnja.

ZAGREB - Ministarstvo financija održat će prezentaciju "Načela fiskalne politike za razdoblje 2005 - 2007. godine" o čemu će govoriti pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje Ante Žigman. Fiskalna prilagodba koja će voditi smanjenju deficita opće države ispod 3 posto BDP-a u 2007, stabiliziranje javnog duga ispod 60 posto BDP-a i vanjskog duga ispod 80 posto BDP-a do 2007, poboljšana fiskalna disciplina u sektoru zdravstva i poboljšana fiskalna i socijalna održivost, neki su od ciljeva hrvatske fiskalne politike u razdoblju 2005.-2007. U tom se razdoblju očekuje kontinuirani gospodarski rast i niska inflacija, te stabilan tečaj, navodi se u Načelima fiskalne politike u razdoblju 2005.-2007, koje je na zadnjoj sjednici usvojila hrvatska Vlada. Projekcije predviđaju da gospodarski rast u ovoj godini iznosi 3,7 posto, iduće 4,3 posto, 2006. bio bi 4,5, te 4,6 posto 2007. godine. (10,00 sati, Ministarstvo financija, Katančićeva 5).

BUDIMPEŠTA - Koncern Agrokor održat će prezentaciju svojih novih akvizicija u Mađarskoj.

ZAGREB - Erste & Steiermärkische banka na susretu s novinarima predstavit će novosti u kreditnoj i kartičnoj ponudi banke za građane te rezultate dosadašnjeg tijeka kampanje novih stambenih kredita bez jamaca (11,00 sati, poslovna zgrada Erste & Steiermärkische banke, Ulica grada Vukovara 41 - zapadni ulaz iz Zelinske).

ZAGREB - Realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom ovogodišnjem kvartalu od 4,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pokazuje smanjenu dinamiku prema prošloj godini u kojoj je stopa rasta u prvom tromjesečju iznosila 4,9 posto, ali je u skladu sa službenom procjenom o usporavanju rasta BDP-a u ovoj godini. Analitičari Hrvatske gospodarske komore, na osnovu rezultata iz prvog kvartala, procjenjuju da bi ovogodišnji rast BDP-a mogao iznositi 3,8 posto. Naime, u prethodnih je šest godina, mjereno stalnim cijenama iz 1997. godine, u prvim je kvartalima ostvareno prosječno 23,2 posto godišnjeg BDP-a, pri čemu je najveće odstupanje od tog prosjeka bilo malih 0,2 postotna boda. Uz takav udio prvog kvartala u ovoj godini godišnji bi rast BDP-a iznosio 3,8 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj su u svibnju izdane 1.143 građevinske dozvole, što je za 10,1 posto manje nego u istom mjesecu lani, dok je u prvih pet mjeseci ove godine broj izdanih građevnih dozvola manji za 5 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Uzme li se istodobno u obzir vrijednost radova predviđenih izdanim građevnim dozvolama u prvih pet mjeseci moglo bi se govoriti o postupnom usporavanju visokih stopa rasta u prvom redu kod ostalih građevina (poglavito cesta). Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine u Hrvatskoj su izdane ukupno 5.282 građevne dozvole, a vrijednost radova predviđena tim dozvolama iznosi 9,7 milijardi kuna. Broj izdanih građevnih dozvola u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje manji je za 277, dok je vrijednost radova manja za milijardu kuna ili za 9,3 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju ove godine otkupljeno i prodano poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 350,96 milijuna kuna, što je 4,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. Pritom je prodaja iz vlastite proizvodnje pravnih osoba i njihovih dijelova iznosila 235,4 milijuna kuna ili 67,1 posto, a otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava 115,5 milijuna kuna ili 32,9 posto ukupne prodaje odnosno otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Znatnije je, za 11,5 posto, smanjen otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dok je prodaja iz vlastite proizvodnje pravnih osoba pala za blagih 0,1 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/4808 680

fax: 01/4808 821

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙