FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZLOSTAVLJANJA U IRAKU: NOVE OPTUŽBE PROTIV PRIPADNICE AMERIČKE VOJSKE

WASHINGTON, 10. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Vojnikinja Lynndie England,jedna od sedam američkih vojnika optuženih za zlostavljanje iračkihzatočenika u zatvoru Abu Ghraib, odgovarat će za još pet optužaba zanedolično ponašanje.
WASHINGTON, 10. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Vojnikinja Lynndie England, jedna od sedam američkih vojnika optuženih za zlostavljanje iračkih zatočenika u zatvoru Abu Ghraib, odgovarat će za još pet optužaba za nedolično ponašanje.

"Protiv Lynndie England u četvrtak navečer podignuto je pet novih optužaba", izvijestio je službeni predstavnik Fort Bragga (Sjeverna Karolina, jugoistok SAD-a), zapovjednik Richard Patterson.

Ipak, "te optužbe nisu povezane s iračkim zatvorenicima ni s iračkim građanima", dodao je.

Patterson nije naveo pojedinosti o novim optužbama, ali je kazao da se temelje na kršenju vojnih propisa prema kojima vojnici u službi u Iraku ne smiju imati ili izrađivati "materijal" pornografskog sadržaja.

Lynndie England prvotno se trebala pojaviti na sudu 22. lipnja, ali je rasprava odgođena iz nepoznatih razloga.

U optužnici od 7. svibnja vojnikinju se tereti po četiri točke: udruživanje s drugim osobama radi zlostavljanja iračkih zatočenika, višekratni napadi na iračke zatočenike, postupci koji narušavaju red i stegu i ruše ugled vojske te nedolično ponašanje.

Skandal zbog mučenja iračkih zatvorenika u Abu Ghraibu izbio je koncem travnja kada su objavljenje fotografije, među kojima i ona na kojoj Lynndie drži na uzici golog iračkog zatvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙