FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIKANCI I ALLAWI U SPORU OKO DOLASKA ARAPSKIH VOJNIKA U IRAK

KAIRO, 4. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Irački premijer Iyad Allawi, šijitii Kurdi se protive dolasku arapskih vojnika u Irak, suprotno američkimželjama, objavio je dnevnik al-Hayat čije je sjedište u Londonu.
KAIRO, 4. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Irački premijer Iyad Allawi, šijiti i Kurdi se protive dolasku arapskih vojnika u Irak, suprotno američkim željama, objavio je dnevnik al-Hayat čije je sjedište u Londonu.

List se poziva na izvore pri iračkoj vladi, navodeći da se Allawi "protivi nazočnosti ijednog arapskog vojnika u Iraku i ne želi dolazak snaga iz arapskih zemalja koje su o iračkom pitanju zauzele negativno stajalište nakon Sadamovog pada".

Al-Hayat navodi da se raspoređivanju arapskih vojnika protive i šijiti i Kurdi u Iraku jer to "ugrožava interese obiju strana".

"Šijiti u dolasku arapskih vojnika vide prednost za sunite, a Kurdi smatraju da bi to bila potpora iračkim Arapima", kaže se u članku.

Također se podsjeća da Amerikanci žele arapske snage u Iraku "jer misle kako to i njihovim snagama tamo daje veći legitimitet te olakšava manevriranje glede potpore Arapa iračkom otporu".

U posljednja dva dana tri arapske zemlje - Jordan, Bahrein i Jemen - ponudile su poslati vojnike u Irak ako to zatraži nova iračka vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙