FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MEMPHIS OBILJEŽAVA 50. GODINA ROCK 'N' ROLLA

MEMPHIS, 5. srpnja 2004. (Hina) - Memphis u ponedjeljak obilježavaznačajnu glazbenu godišnjicu - 50 godina od kada je Elvis Presleysnimio pjesmu "That's All Right, Mama", što neki smatraju rođendanomrock 'n' rolla.
MEMPHIS, 5. srpnja 2004. (Hina) - Memphis u ponedjeljak obilježava značajnu glazbenu godišnjicu - 50 godina od kada je Elvis Presley snimio pjesmu "That's All Right, Mama", što neki smatraju rođendanom rock 'n' rolla.

Ta će se pjesma u 11 sati po lokalnom vremenu (17 po srednjoeuropskom) iz memfiskog studija Sun putem satelita emitirati na radiopostajama diljem svijeta, navodi Dpa. U istom je studiju tada 19-godišnji vozač kamiona Elvis Presley 5. srpnja 1954. snimio poznatu pjesmu. Bila je to Elvisova prva pjesma i početak njegove glazbene i glumačke karijere.

Mnogi poznavatelji rock 'n' rolla ne slažu se da je ta Elvisova pjesma označila početak nove glazbene ere. Vjeruju da su korijeni rocka na plantažama američkog juga i getima velikih gradova, te da je razvoj tog glazbenog žanra nezamisliv bez glazbe američkih crnaca.

Sama snimka poznatog hita nastala je slučajno. U potrazi za bijelim pjevačem koji će pjevati poput crnih umjetnika utemeljitelj tvrtke Sun Records Sam Philips cijeli je dan s Elvisom proveo u studiju. Povijesni je trenutak došao kada je Elvis u pauzi snimanja iz zabave zapjevao "That's All Right, Mama". Čuvši pjesmu Philips je upalio gumb za snimanje, a pjesma je odmah dobro prihvaćena na lokalnim radio postajama. No snimka je postala hit kada su bijeli DJ-i otkrili da ju ne pjeva crnac.

Izdavač magazina Ice Pete Howard rekao je kako nije moguće odrediti rođendan rocka, zbog čega je 5. srpnja "najbolji kompromis".

Memphis taj dan koristi da se promovira kao turističko odredište u kojem posjetitelji mogu vidjeti Elvisov dom, Graceland i studio Sun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙