FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIM: Istraga o propaloj investiciji Sjeverne lige u Istri

RIM, 9. srpnja 2004. (Hina/AR) - Tužiteljstvo u Padovi otvorilo jeistragu protiv 10 osoba, među kojima je i bivši blagajnik Sjevernelige, za bankrotstvo u investiciji izgradnje turističkog naselja uIstri, objavio je u petak dnevnik "Corriere della Sera".
RIM, 9. srpnja 2004. (Hina/AR) - Tužiteljstvo u Padovi otvorilo je istragu protiv 10 osoba, među kojima je i bivši blagajnik Sjeverne lige, za bankrotstvo u investiciji izgradnje turističkog naselja u Istri, objavio je u petak dnevnik "Corriere della Sera".

Riječ je o turističkom naselju "Skipper" pokraj Umaga, koji su novine nazivale i "rajem" predsjednika Sjeverne lige Umberta Bossija. Osim članova Sjeverne lige koji su uložili u njegovu izgradnju, određen novac je dala i Bossijeva supruga Manuela Marrone.

Javni tužitelj u Padovi Paolo Luca je nakon višemjesečne istrage potpisao 10 naloga za njezin nastavak protiv još nekih osoba, među kojima su bivši blagajnik Sjeverne lige Maurizio Balocchi, kao i bivši podtajnik u ministarstvu turizma Stefano Stefani, koji je morao podnijeti ostavku jer je uvrijedio Nijemce kao turiste i kao narod.

Tužiteljstvo pretpostavlja kazneno djelo bankrotstva. Sve je započelo 1998. kada je mala tvrtka CEIT, osnovana za tu priliku, s Mirom i Andrejom Oblakom i njihovom tvrtkom Kemco u Umagu na 14 hektara počela graditi turističko naselje sa 180 apartmana. Članovi udruge CEIT upisivali su, minimum, oko 20 tisuća eura uloga i zatim je udruga uzela kredit od 2,5 milijuna eura. Operaciju je financirala hrvatska podružnica austrijske banke Hypo Alpe Adria Bank, u kojoj je glavni dioničar regija Koruška Jorgea Haidera.

U ono vrijeme Bossi i Haider su bili i politički više nego bliski, pa su se, navodno, ulagači iz Sjeverne lige osjećali sigurnima.

Nakon stanovitog kašnjenja u vraćanju kredita austrijska banka je tražila i dobila ovrhu te postala vlasnikom "Skippera". Trinaest članova udruge CEIT se žalilo sudu za prijevaru i tako je tužiteljstvo u Padovi otvorilo istragu.

Pod istragom su sada članovi uprave CEIT-a, među kojima je i arhitekt i predsjednik regionalnog vijeća Veneta Enrico Cavaliere, koji najavljuje oštru bitku protiv banke, jer drži da su prevareni.

"Mario Oblak iz tvrtke Kemco je i dioničar banke. Isplanirali su prijevaru", kaže Cavaliere kako prenosi "Corriere della Sera".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙