FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija ratificirala SSP

RIM, 6. srpnja 2004. (Hina/AR) - Zastupnički dom talijanskog Parlamentaratificirao je u utorak popodne Sporazum o stabilizaciji ipridruživanju (SSP) Hrvatske i zemalja članica Europske unije.
RIM, 6. srpnja 2004. (Hina/AR) - Zastupnički dom talijanskog Parlamenta ratificirao je u utorak popodne Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hrvatske i zemalja članica Europske unije.

Zajedno s ratifikacijom sporazuma Zastupnički dom je usvojio i pojedine amandmane na zakon koji prati ratifikaciju, među kojima o financiranju provedbe toga sporazuma, zatim preporuku talijanskoj vladi o rješavanju pitanja plaćanja odštete talijanske države talijanskim izbjeglicama koji su napustili svoju imovinu na prostoru današnje Hrvatske, te potporu vladi u pregovorima s Hrvatskom o odšteti ili povratu imovine.

Rasprava o ratifikaciji uglavnom se odnosila na potrebu potvrđivanja Sporazuma i poboljšanja odnosa s Hrvatskom, ali istodobno bilo je govornika koji su tražili brže rješenje plaćanja odštete za imovinu napuštenu na prostorima Dalmacije i Istre.

U trenutku glasovanja o pojedinim amandmanima utvrđen je nedostatak kvoruma od šest zastupnika. Neki zastupnici lijevog centra nisu naime bili u dvorani zbog prosvjeda protiv talijanske vlade od koje su tražili otvaranje rasprave o krizi većinskog desnog centra poslije ostavke ministra gospodarstva Giulija Tremontija. Kada je vlada najavila da će iznijeti razloge ostavke Tremontija i unutarnje krize, ponovno se počelo glasovati o pojedinim amandmanima vezanima uz SSP.

Tijekom ponovno otvorene rasprave bilo je i govornika koji su bili protiv ratifikacije, a među razlozima se spomenula i "hrvatizacija" onoga što nije bilo hrvatsko, pa se tako kazalo kako se u hrvatskim školama uči da je Marco Polo bio Hrvat samo zato što je rođen na Korčuli. Protivnici ratifikacije su spominjali i napuštenu imovinu koja nije vraćena niti je za nju isplaćena odšteta. Na te primjedbe uslijedio je odgovor iz redova oporbe kako bi se zastupnici trebali okomiti ne na Hrvatsku, s kojom treba razvijati dobre odnose, već na talijansku vladu koja nije odobrila dovoljna sredstava za talijanske izbjeglice.

Premda su neki zastupnici Nacionalnog saveza, člana vladajuće koalicije, bili protiv ratifikacije, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora i član Nacionalnog saveza Gustavo Selva zagovarao je ratifikaciju. Selva je održao govor u kojem je istaknuo kako su vrijednosti mira i suradnje iznad negativnih i nasilnih događaja prošlosti.

Na koncu je Zastupnički dom većinom glasova ratificirao SSP i ostale zakone i protokole vezane uz sporazum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙