FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PLOČE: PREDSJEDNIK MESIĆ RAZGOVARAO S GRADSKIM I LUČKIM VLASTIMA

PLOČE, 9. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićdanas je u Pločama s gradskim i županijskim te s čelnicima Lučkeuprave i poduzeća Luka Ploče razgovarao o poteškoćama i razvojnimprojektima grada i Luke te o mogućnostima korištenja prostora koje jeranije koristila vojska i mornarica.
PLOČE, 9. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je u Pločama s gradskim i županijskim te s čelnicima Lučke uprave i poduzeća Luka Ploče razgovarao o poteškoćama i razvojnim projektima grada i Luke te o mogućnostima korištenja prostora koje je ranije koristila vojska i mornarica.

Odgovarajući na novinarski upit o ratifikaciji više godina osporavanog sporazuma s BiH o korištenju Luke Ploče, predsjednik Mesić rekao je kako on nije nikada rekao da bi taj sporazum trebalo ratificirati.

"Kada je taj sporazum dogovaran bila je sasvim druga situacija, a danas je BiH međunarodno priznati subjekt sa svim institucijama centralne vlasti i suverena kao i sve druge države u Europi, a Hrvatska je na pragu ulaska u EU", izjavio je predsjednik Mesić.

Dodao je kako sporazum o Luci Ploče treba gledati kao na poslovni odnos i tako ga rješavati. Stoga bi, drži Predsjednik, obje strane trebale sjesti za stol i ravnopravno razgovarati o rješenjima otvorenih pitanja bez diskriminacije ili privilegija za bilo koju stranu.

"Ako bude tako", naglasio je, "vrlo brzo će se doći do rješenja". To je posebno važno, nastavio je, u situaciji kada se obnovi željeznička pruga i uspostavi cestovni koridor, kada će Ploče postati ulazno - izlazna luka ne samo za nas i BiH, nego i za Mađarsku i druge države sve do Ukrajine.

"Najvažnije je", ponovio je, "sjesti za pregovarački stol i riješiti otvorena pitanja u sporazumu o korištenju Luke Ploče". Na inzistiranje novinara znači li to da iz sporazuma treba isključiti međunarodnu zajednicu i njezina predstavnika iz Uprave, hrvatski Predsjednik je samo odgovorio: "Naći ćemo rješenje".

Za razvoj Ploča vrlo je važno riješiti pitanje prostora koje je ranije koristila vojska i mornarica, a koji se "sjajno mogu upotrijebiti primjerice za gradnju marine za mega jahte te za širenje slobodne zone", kazao je predsjednik Mesić. Što prije treba izgraditi i autocestu do Dubrovnika, koja će ove dijelove zemlje spojiti sa srednjom Europom, dodao je, jer je i to preduvjet bržeg razvoja.

"Informacije dobivene na današnjim sastancima s gradskim i županijskim čelnicima te s vodstvom Luke i Lučke uprave", zaključio je predsjednik Mesić, "bit će korisne i meni i Vladi, u pregovorima BiH, ali i za rješenje drugih problema na koje se ovdje nailazi".

Nakon posjeta Pločama Predsjednik Republike otišao je jahtom "Jadranka" na otok Korčulu gdje će posjetiti Velu Luku i rehabilitacijski zavod "Kalos" te razgovarati s čelnicima općine i zavoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙