FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUTIN, KOEHLER, CIAMPI, KWASNIEVSKI, KLAUS, MADL, MESIĆ I SCHWARZENEGGER NA KLESTILOVU POGREBU

ZAGREB/BEČ, 9. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Dvadesetak šefova država ivlada, među kojima su ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačkipredsjednik Horst Koehler, talijanski Carlo Azeglio Ciampi, poljskiAleksander Kwasniewski, češki Vaclav Klaus, mađarski Ferenc Madl,hrvatski Stjepan Mesić, ali i kalifornijski guverner austrijskogporijekla Arnold Schwarzenegger najavili su svoje dolaske na pogrebaustrijskog predsjednika Thomasa Klestila u subotu.
ZAGREB/BEČ, 9. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Dvadesetak šefova država i vlada, među kojima su ruski predsjednik Vladimir Putin, njemački predsjednik Horst Koehler, talijanski Carlo Azeglio Ciampi, poljski Aleksander Kwasniewski, češki Vaclav Klaus, mađarski Ferenc Madl, hrvatski Stjepan Mesić, ali i kalifornijski guverner austrijskog porijekla Arnold Schwarzenegger najavili su svoje dolaske na pogreb austrijskog predsjednika Thomasa Klestila u subotu.

Pogreb počinje okupljanjem visokih gostiju u dvorcu Hofburg, nastavlja se misom zadušnicom u katedrali Sv. Stjepana, nakon čega je predviđen pogrebni ispraćaj na središnjem bečkom groblju. Tamo će Klestilovi posmrtni ostaci uz državničke počasti biti položeni u predsjedničku grobnicu.

Predsjednik Klestil umro je 6. lipnja u 71 godini života, nakon 12 godina provedenih na čelu Austrije i samo dva dana uoči završetka njegova drugog predsjedničkog mandata.

Austrijska savezna vlada donijela je u srijedu odluku o četverodnevnoj žalosti za vrijeme koje su zastave spuštene na pola koplja.

Osim navedenih državnika, pogrebu će nazočiti i švedski kralj Carl XVI. Gustaf, irska predsjednica Mary McAleese, norveški prijestolonasljednik Haakon, švicarski predsjednik Joseph Deiss i moldavski kolega Vladimira Voronjin.

Svetu misu zadušnicu predvodit će bečki kardinal mons. Christoph Schoenborn koji će održati i pogrebni govor.

Ured austrijskog predsjednika nije potvrdio da će pokopu nazočiti prva supruga pokojnog predsjednika Edith Klestil. "Riječ je o privatnim razlozima", izjavio je ured predsjednika za austrijsku agenciju APA. Supružnici koji su u tom braku rodili troje djece - dva sina i kći - burno su se rastali 1994.

Pokop koji će izravno prenositi javna radijska i televizijska postaja ORF pratit će iznimno jake mjere sigurnosti. Mobilizirat će se "više od tisuću policajaca", među kojima i protuteroristička postrojba Cobra, a u središtu Beča bit će zabranjen promet automobilima, izvijestio je ministar unutarnjih poslova.

Među telegramima sućuti koji su petak još uvijek stizali u Beč je i telegram pape Ivana Pavla II. koji je istaknuo "da je Klestil svoj život stavio u službu čovječanstva".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙