FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 9. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskojdo 12,30 sati.
ZAGREB, 9. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je 8. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Iako su uglavnom podržali nakanu Vlade da kroz predložene izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima barem donekle podigne kvalitetu i učinkovitost državne uprave, većina zastupničkih klubova smatra da treba prići cjelovitoj reformi državne uprave i vratiti povjerenje građana u stručnost i odgovornost njezinih službenika.

ZAGREB - Fiskalna prilagodba koja će voditi smanjenju deficita opće države ispod 3 posto BDP-a u 2007, stabiliziranje javnog duga ispod 60 posto BDP-a i vanjskog duga ispod 80 posto BDP-a do 2007., poboljšana fiskalna disciplina u sektoru zdravstva i poboljšana fiskalna i socijalna održivost, neki su od ciljeva hrvatske fiskalne politike u razdoblju 2005.-2007. U tom se razdoblju očekuje kontinuirani gospodarski rast i niska inflacija, te stabilan tečaj, navodi se u Načelima fiskalne politike u razdoblju 2005.-2007, koje je jučer usvojila hrvatska Vlada.

ZAGREB - Zastupnički klubovi HNS/PGS-a i Libre te zastupnici LS-a u saborsku su proceduru uputili zajednički prijedlog zaključaka o položaju i perspektivama razvoja lokalne i regionalne samouprave. Predloženim zaključcima vlast se poziva na provođenje cjelovite reforme lokalne samouprave, prije svega decentralizacije i poticanja ravnomjernog razvoja lokalnih sredina. Navedeni oporbeni klubovi ukazuju da Hrvatska ima 540 lokalnih jedinica, a od ukupnog javnog prihoda svega 14 posto ide lokalnoj samoupravi.

ZAGREB - Premda je Vlada jučer prihvatila prijedlog novog zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim bi se trebala zaustaviti crna statistika na hrvatskim prometnicama, tijekom posljednja 24 sata dogodilo se šest prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo sedam osoba, upozorilo je danas Ministarstvo unutarnjih poslova. MUP u priopćenju ponavlja svoj apel svim sudionicima u prometu da paze, da se pridržavaju prometnih pravila i propisa ne iz razloga da ne bi dobili kaznu od policije, već da bi spasili svoj i tuđi život.

OSIJEK - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske najavio je mogućnost prosvjeda u Zagrebu na Markovom Trgu 15. srpnja, zbog sumnji koje su se, kako drže, pojavile u provedbi natječaja za privatizaciju baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" dd. "Dostavljen nam je prijedlog novoga natječaja, s kojim smo ostali zatečeni, jer se radi o sasvim drukčijem modelu privatizacije od prijašnjeg", stoji u stoji u pismu upućenom premijeru Sanaderu, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te Hrvatskom fondu za privatizaciju, "pa se sada samo povećavanju naše sumnje u "namještanje" natječaja".

ZAGREB - Čak 74 posto menadžera u Hrvatskoj su muškarci, a tipičan hrvatski menadžer je muškarac u dobi od 41 do 45 godina, sa završenom visokom stručnom spremom ekonomskog smjera. Rezultati su to istraživanja objavljenog u sklopu knjige "Menadžment", autora Pere Sikavice i Fikrete Bahtijarević - Šiber, profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Tipičan hrvatski menadžer po brojnim svojim karakteristikama bitno se ne razlikuje od svojih kolega u svijetu. Kada je u pitanju stil vođenja hrvatskih menadžera, čak 60 posto njih smatra da ima osobine između autokratskog i demokratskog vođe.

ZAGREB - Kreditni rejting Hrvatske za srpanj, po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet, ostaje nepromijenjen, s ocjenom DB4d, a profil rizičnosti Hrvatske i ovog je mjeseca pozitivno karakteriziran političkim aspektima procesa približavanja Europskoj uniji. Analitičari D&B-a kažu kako je pred Hrvatskom velik posao ukoliko zajedno s Bugarskom i Rumunjskom u EU želi ući 2007. godini, no dodaju kako će na šanse svih triju zemalja značajno utjecati i rezultat posljednjeg vala proširenja EU iz svibnja ove godine.

ZAGREB - Prijedlogom novog Pomorskog zakonika stvaraju se pretpostavke za povratak svih brodova naših brodara pod hrvatsku zastavu stvaranjem povoljnijih uvjeta za njihovo poslovanje u međunarodnoj plovidbi na izrazito konkurentnom tržištu, primjerice oslobađanjem poreza na reinvestiranu i zadržanu dobit. Vlada je utvrdila 30. lipnja prijedlog Pomorskog zakonika i uputila ga Saboru na prvo čitanje. Donošenje zakonika omogućilo bi brži i uspješniji gospodarski razvitak Hrvatske kao zemlje pomorske orijentacije, ističu iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

ZAGREB - Hrvatske nautičke luke nastavljaju bilježiti dobre rezultate što pokazuju i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku po kojima je te luke u prvih pet ovogodišnjih mjeseci posjetilo 102,1 tisuća nautičara ili 16 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a ostvareno je i 18 posto više noćenja odnosno 150 tisuća. Promatrano po jadranskim županijama u prvih je pet mjeseci u svima, osim u Istarskoj, ostvaren porast, a najviše je nautičara, 32,5 tisuće, bilo u lukama Šibensko-kninske županije.

ZAGREB - Prosječna neto plaća isplaćena u Zagrebu za travanj iznosila je 4.851 kunu, što je za 3 posto ili za 152 kune manje od prosječne neto plaće za ožujak. U odnosu na državni prosjek od 4.129 kuna, prosječna zagrebačka neto plaća u travnju bila je veća za 17,4 posto. Promatrano po pojednim djelatnostima, najveća prosječna neto plaća za travanj u Zagrebu isplaćena je u financijskom posredovanju (osim osiguranja i mirovinskih fondova) i iznosila je 7.798 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙