FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTVORENA IZLOŽBA "ŽIDOVI FOTOGRAFI"

ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Izložba "Židovi fotografi", uorganizaciji zagrebačke Židovske općine, otvorena je večeras uGliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).
ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Izložba "Židovi fotografi", u organizaciji zagrebačke Židovske općine, otvorena je večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Izložba obuhvaća oko 500 fotografija koje su izradili sedamdesetak fotografa židovskog podrijetla u razdoblju od druge polovice 19. stoljeća do 1945. godine.

Autorica izložbe je Marija Tonković, muzejska savjetnica Muzeja za umjetnost i obrt.

Predsjednik Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus istaknuo je da tom izložbom Židovska općina, u suradnji sa stručnjacima, muzejima i hrvatskim kulturnim institucijama, nastavlja slijed tematskih izložbi kojima se predstavlja kulturna i umjetnička baština Židova u Zagrebu i Hrvatskoj.

Izložba sažeto prikazuje pojedina područja, točnije umjetnost fotografije kao fenomen i poznate autore koji su se potvrdili na tom području umjetničkog stvaralaštva. Istodobno izložba otkriva i potpuno nepoznate autore koji su od samih početaka fotografije bilježili i ovjekovječili život i ljude u gotovo svim sredinama u Hrvatskoj.

Prema onome što izložba pokazuje, a po riječima Ognjena Krausa, vidljivo je kako su Židovi prednjačili u fotografiji - novom posredničkom mediju.

Autorica izložbe Marija Tonković naglasila je kako joj je poticaj za tu izložbu bila izložba fotografa Franje Mosingera, koju je prije dvije godine pripremala u Muzeju za umjetnost i obrt.

Ova izložba dio je povijesti Židova u Hrvatskoj, koji su osim u Zagrebu, živjeli i stvarali, među ostalim, u Rijeci, Dubrovniku, Osijeku, Varaždinu.

Židovski fotografi najzaslužniji su za kontinuiranu povijest nastanka fotografije u Hrvatskoj, oni su i prvi osnivači stalnih foto-atelijera, istaknula je Marija Tonković te podsjetila da je prvi takav atelijer otvoren u Zagrebu 1856.

Tako je u Zagrebu do konca prošlog stoljeća bilo registrirano 50 fotografskih atelijera, a u cijeloj Hrvatskoj 180, od kojih su, polovicu vlasnici bili upravo Židovi.

Od poznatijih židovskih autora fotografa posebne cjeline na toj izložbi Marija Tonković posvetila je Lucianu Morpurgu iz Splita, Elviri Kohn iz Dubrovnika, Hugu Fischeru Ribariću, a ponajviše Franji Mosingeru koji je svojim djelima obilježio više od pola stoljeća fotografije koja se, po autoričinoj prosudbi, smatra u isti mah i umjetnošću i obrtom.

Izložbu je otvorio hrvatski slikar ugledni član Židovske općine Alfred Pal.

Izložba Židovi fotografi bit će izložena i u drugim hrvatskim gradovima.

Uz brojne uzvanike, članove Židovske općine u Zagrebu, otvorenju je bio nazočan i glavni rabin Hrvatske Kotel-Da-Don.

Izložba će ostati otvorena do 5. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙