FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Makedonska ruralna arhitektura" i "Makedonski narodni vez"

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Izložba "Makedonska ruralnaarhitektura" autora Petra Namičeva i "Makedonski narodni vez" autoraGordančea Vidinića otvorena je večeras u Etnografskom muzeju uZagrebu.
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Izložba "Makedonska ruralna arhitektura" autora Petra Namičeva i "Makedonski narodni vez" autora Gordančea Vidinića otvorena je večeras u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Po riječima kustosice Muzeja Željke Jelavić, riječ je o "dvije izložbe u jednoj" koja je nastala kao rezultat međunarodne suradnje Republike Makedonije i Republike Hrvatske.

Izložba "Makedonska ruralna arhitektura" donosi šezdesetak crteža tradicijske arhitekture iz različitih regija Makedonije koje je Namičev nacrtao u tušu, istaknula je Jelavić.

Kako je dodala, crteži su nastali krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u okviru terenskog istraživanja.

Posjetitelji Muzeja tako mogu vidjeti kuće čardaklije, prizemne kuće, kuće na tri razine, kuće tvrđave, kuće sa uglom i drugo.

Izložba "Makedonski narodni vez" na 54 table donosi različite vrste narodnog veza s nošnji koje danas više nisu u upotrebi, odnosno nošnji iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, rekla je Jelavić.

Različiti ornamenti i kolorit s tih nošnji pokazuju bogatstvo i različitost makedonskih regija, zaključila je Jelavić.

Tako se u tom dijelu izložbe mogu vidjeti, primjerice rukavi s nošnji, nevjestina pokrivala za glavu, vez s donjeg dijela nošnje, vez s marame za glavu, vezene košulje, nevjestina košulja i drugo.

"Suradnja Republike Makedonije i Republike Hrvatske u kulturnom je planu jako dobra", izjavio je otvarajući izložbu veleposlanik Republike Makedonije u Hrvatskoj Mahi Nesimi.

Dodao je i kako je to već druga izložba Makedonije u Hrvatskoj u posljednjih sedam mjeseci, napomenuvši kako je večerašnja izložba proputovala nekoliko europskih država.

Izložba "Makedonska ruralna arhitektura" i Makedonski narodni vez" u Etnografskom muzeju može se pogledati do 5. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙