FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: POHVALJENI REFORMSKI ZAHVATI HRVATSKE VLADE

BEČ, 8. srpnja 2004. (Hina) - U Beču je u četvrtak Stalno vijećeOESS-a na redovitom zasjedanju razmotrilo 14. izvješće o Hrvatskoj.Predstavljajući ga voditelj misije te međunarodne organizacije uHrvatskoj Peter Semneby naglasio je da je u proteklom razdoblju, štose poklapa s dolaskom sadašnje hrvatske vlade na vlast, postignutnapredak u ispunjavanju obveza iz mandata Misije OESS-a, ali da imapodručja na kojima treba još mnogo raditi. Semneby je posebiceizdvojio zadaće u reformi pravosuđa , a spomenuo je i preostale obveze glede povratka izbjeglica i povrata imovine, zaštite manjinskih pravate suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine.
BEČ, 8. srpnja 2004. (Hina) - U Beču je u četvrtak Stalno vijeće OESS-a na redovitom zasjedanju razmotrilo 14. izvješće o Hrvatskoj. Predstavljajući ga voditelj misije te međunarodne organizacije u Hrvatskoj Peter Semneby naglasio je da je u proteklom razdoblju, što se poklapa s dolaskom sadašnje hrvatske vlade na vlast, postignut napredak u ispunjavanju obveza iz mandata Misije OESS-a, ali da ima područja na kojima treba još mnogo raditi. Semneby je posebice izdvojio zadaće u reformi pravosuđa , a spomenuo je i preostale obveze glede povratka izbjeglica i povrata imovine, zaštite manjinskih prava te suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine.

U ime Europske unije, kojoj predsjeda, Nizozemska je pohvalila napore Vlade RH naglasivši da treba dalje raditi na pitanjima koja još treba riješiti, spomenuvši posebno reformu pravosuđa.

Američko izaslanstvo upozorilo je uz ostalo da u reformi pravosuđa nedostaje besplatna pravna pomoć u civilnim sporovima. Istodobno je ohrabrilo hrvatsku Vladu da se jače zauzme za suzbijanje trgovine ljudima.

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Zagrebu, veleposlanik Jacques Wunnenberger naglasio je vrlo dobru suradnju s hrvatskom Vladom.

U zajedničkoj izjavi četiriju država u regiji, Makedonije, Albanije, BiH, SCG pozdravljen je ostvareni napredak te je rečeno da je iskorak koji je Hrvatska napravila poticaj za sve zemlje u regiji. Njihova zajednička izjava imala je vrlo pozitivan odjek u Stalnom vijeću.

Hrvatska Vlada dobila je jedinstvenu potporu za svoje reformske zahvate, izjavio je nakon sjednice Stalnog vijeća OESS-a pomoćnik hrvatskog ministra vanjskih poslova za multilateralna pitanja Tomislav Vidošević. Naglasili smo našu odlučnost u provedbi svih međunarodno preuzetih obveza, rekao je Vidošević te dodao da je više voditelja izaslanstava u raspravi naglasilo da je Hrvatska primjer u regiji koji bi morale slijediti i ostale zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙