FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: IZGLEDI HRVATSKE ZA NAPREDAK U ISPUNJAVANJU OBVEZA SU DOBRI

ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je na djelu pozitivanrazvoj događaja u ispunjavanju obveza iz mandata misije OESS-a, aizgledi za daljnji napredak su vrlo dobri ako vlada nastavi provoditiono što je najavila, rekao je u utorak u Zagrebu voditelj misijeOESS-a u Zagrebu Peter Semneby.
ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je na djelu pozitivan razvoj događaja u ispunjavanju obveza iz mandata misije OESS-a, a izgledi za daljnji napredak su vrlo dobri ako vlada nastavi provoditi ono što je najavila, rekao je u utorak u Zagrebu voditelj misije OESS-a u Zagrebu Peter Semneby.

To je opća ocjena koju će Semneby iznijeti u četvrtak u Beču pred Stalnim vijećem OESS-a, predstavljajući 14. izvješće o napretku Hrvatske u provođenju preuzetih obveza, o sadržaju kojega je danas u sjedištu misije izvijestio novinare.

Najnoviji Status report, rekao je Semneby, poklapa se s razdobljem u kojem je u Hrvatskoj na vlast došla nova vlada, pa je on i ocjena njezinog rada u područjima koja obuhvaća mandat OESS-a - povratku izbjeglica, povratu imovine, zaštiti manjinskih prava, suradnji s Međunarodnim sudom u Den Haagu i regionalnoj suradnji.

"Osobito su uočljive u tom razdoblju bile pozitivne političke izjave vlade" u kojima se obvezala ostvariti napredak u preostalim pitanjima iz mandata OESS-a, rekao je Semneby.

U žarištu pozornosti misije i dalje će biti povratak svih izbjeglica koje to žele, što pretpostavlja osiguranje mjesta za stanovanje i povoljne sigurnosne okolnosti, rekao je Semneby.

Pritom je istaknuo kako je od početka godine učinjen značajan napredak u području povrata imovine, navevši podatak da je od 3500 slučajeva protuzakonito zauzete imovine početkom godine, taj broj početkom lipnja sveden na 2300, zahvaljujući i učinkovitom djelovanju vladinog povjerenstva.

"Već usvojeni programi za rješavanje stambenog pitanja osoba koje su nekad imale stanarsko pravo moraju se provesti", posebno je istaknuo Semneby i rekao kako očekuje da će se to riješiti u idućih nekoliko mjeseci, spomenuvši i medijsku kampanju u suradnji s UNHCR-om kojom se izbjeglice izvan zemlje trebaju obavijestiti o načinima aplikacije i samim programima.

Proces obnove, prema riječima voditelja misije OESS-a, glatko napreduje, a kao problem je istaknuo činjenicu da vlasnici kuća uništenih ili oštećenih u terorističkim napadima, a ne tijekom vojnih djelovanja, imaju teškoća u dobivanju državnih sredstava za obnovu.

Ni na području manjinskih prava nema većih problema, a sukladno zakonu o zaštiti manjina održani su izbori za manjinske predstavnike za koje je misija izrazila žaljenje što nije bilo većeg odaziva. Kao najveći problem navodi se zastupljenost manjina u državnoj administraciji i pravosuđu.

Najviše problema Hrvatsku još očekuje u reformi pravosuđa, budući da je na sudovima još 1,5 milijuna neriješenih postupaka, a promjene su nužne i u nizu drugih aspekata sudstva, ali je misija zadovoljna činjenicom da je počela obuka sudaca i tužitelja u području suđenja za ratne zločine.

"Posljedično tome, zaključili smo da bi hrvatsko pravosuđe, u slučajevima koji se mogu prebaciti na hrvatske sudove u kojima su suci i tužitelji prošli takvu obuku, vjerojatno bilo u stanju obraditi ih" na odgovarajući način, rekao je Semneby.

Semneby je ponovio kako je misija snažno pozdravila pozitivan avis Europske komisije Hrvatskoj i davanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji, izrazivši uvjerenje kako će to zemlji dati "viziju i snagu" za rješavanje preostalih pitanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙