FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVRŠNI DIREKTOR SVJETSKE BANKE SA ŠUKEROM I U HNB-U

ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šukerrazgovarao je danas s Adom Melkertom, izvršnim direktorom Svjetskebanke, tijekom njegova dvodnevnog službenog posjeta RepubliciHrvatskoj.
ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker razgovarao je danas s Adom Melkertom, izvršnim direktorom Svjetske banke, tijekom njegova dvodnevnog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Ministar Šuker je Melkerta upoznao s tijekom priprema Strategije suradnje Republike Hrvatske i Svjetske banke, te s planom razgovora o budućim investicijskim zajmovima i zajmovima za strukturnu prilagodbu.

U priopćenju Ministarstva financija se navodi da je Melkert izrazio spremnost podržati planove hrvatske Vlade na Odboru izvršnih direktora, koji, kako je istaknuo, o RH ima izuzetno pozitivno mišljenje, posebno sada nakon što je dobila status kandidata za EU.

Melkert u Odboru izvršnih direktora Svjetske banke, uz Hrvatsku, predstavlja i Nizozemsku, Armeniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Cipar, Izrael, Makedoniju, Moldovu, Gruziju, Rumunjsku i Ukrajinu.

U sklopu razgovora s hrvatskim dužnosnicima Melkert je posjetio i Hrvatsku narodnu banku (HNB), gdje ga je viceguverner HNB-a Tomislav Presečan izvijestio o najnovijim gospodarskim i novčanim kretanjima u zemlji, kao i o mjerama kojima se nastoji usporiti rast vanjske zaduženosti.

Iz HNB-a se doznaje da se Melkert osobito zanimao za koordinaciju mjera novčane i fiskalne politike u ostvarivanju postavljenih ciljeva, među kojima je i smanjivanje platnobilančnog i fiskalnog deficita, te kako se Hrvatska priprema za priključivanje Europskoj uniji i Europskom monetarnom sustavu i u kojoj mjeri joj pritom mogu koristiti iskustva drugih tranzicijskih zemalja već primljenih u EU.

Izvršni direktor Svjetske banke u petak će posjetiti Rijeku, gdje će obići lokacije Projekta obnove riječkog prometnog pravca, za provedbu kojeg je Svjetska banka prije godinu dana odobrila tri zajma: Lučkoj upravi Rijeka u iznosu 55,1 milijun dolara, Hrvatskim cestama 76,2 milijuna eura i Hrvatskim autocestama 15,7 milijuna eura. Svi zajmovi su odobreni uz potporu i jamstvo Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙