FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF I BUGARSKA BLIZU SPORAZUMA O NOVOM STAND-BY ARANŽMANU

SOFIJA, 6. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Međunarodni monetarni fond (MMF) iBugarska približili su se postizanju sporazuma o stand-by aranžmanu zapomoć toj zemlji do njezinog priključenja Europskoj uniji (EU) u 2007,objavili su dužnosnici dviju strana.
SOFIJA, 6. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Međunarodni monetarni fond (MMF) i Bugarska približili su se postizanju sporazuma o stand-by aranžmanu za pomoć toj zemlji do njezinog priključenja Europskoj uniji (EU) u 2007, objavili su dužnosnici dviju strana.

"Dogovorili smo se oko teksta memoranduma o razumijevanju po pitanju gospodarske politike od 2004. do 2006", kazao je bugarski ministar financija Milen Veltchev.

Čelnik misije MMF-a u Bugarskoj Hans Flickenschild kazao je da će zahtjev za odobrenjem tog stand-by aranžmana izvršnom odboru MMF-a biti predočen 6. kolovoza.

Bugarska želi da taj sporazum bude samo stand-by aranžman u okviru kojega bi MMF Sofiji odobravao kredite samo u slučaju da to toj zemlji bude očajnički potrebno, istakao je Veltchev. Prema tome sporazumu, Bugarska bi mogla dobiti 130-140 milijuna dolara MMF-ovih sredstava, dodao je.

Zauzvrat, ta bi zemlja morala provesti stroge mjere rezanja potrošnje koje je zatražio MMF, zabrinut zbog bugarskog rastućeg manjka na tekućem računu bilance plaćanja, koji je u 2003. dosegao 1,5 milijardi eura, ili 8,7 posto bruto domaćeg proizvoda.

Bugarske vlasti i MMF objavile su da će ta zemlja do kraja ove godine imati uravnotežen proračun, umjesto prijedlogom proračuna prethodno predviđenog 0,7-postotnog manjka.

U veljači je istekao prethodni dvogodišnji stand-by aranžman za 300 milijuna dolara zajma dogovoren u 2002. Od pada komunističkog režima 1989, Bugarska je s MMF-om potpisala osam takvih aranžmana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙