FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSJEČKOM PODUZETNIKU 2,5 GODINE ZATVORA ZA PRIJEVARU ROBNIH ZALIHA

OSIJEK,8. srpnja(Hina) - Sudsko vijeće osječkog Županijskog sudaproglasilo je danas osječkog poduzetnika Gorana Čehobašića krivim zakaznena djela protiv službene dužnosti te zlouporabe položaja iovlasti u slučaju prijevare Ravnateljstva za robne zalihe RH inepravomoćno ga osudilo ga na kaznu zatvora od 2 godine i 6 mjeseci.
OSIJEK,8. srpnja(Hina) - Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda proglasilo je danas osječkog poduzetnika Gorana Čehobašića krivim za kaznena djela protiv službene dužnosti te zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju prijevare Ravnateljstva za robne zalihe RH i nepravomoćno ga osudilo ga na kaznu zatvora od 2 godine i 6 mjeseci.

Ostali optuženici u ovome predmetu Dijana Bobić, Mirko Bandić i Eduard Werkman, koje je optužnica teretila da su Čehobašiću pomagali u ovim kaznenim djelima, oslobođeni su optužbe jer sudsko vijeće u dokaznom postupku nije pronašlo bitne elemente namjere pomaganja prvoptuženom.

Čehobašića se tereti da je kao član Uprave tvrtke "Expensum", znajući da je žiro-račun tvrtke u blokadi, a u nakani da si pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, početkom prošle godine s Ravnateljstvom za robne zalihe Ministarstva gospodarstva RH sklopio ugovor o obnavljanju pšenice, ukupne vrijednosti 3,3 milijuna kuna, uz obvezu povrata do kraja kolovoza prošle godine. Optuženika se tereti da je kao jamstvo povrata uložio nekretnine za koje je znao da ni približno ne pokrivaju vrijednost pšenice te izdao mjenicu bez pokrića na iznos od 3 milijuna i 317 tisuća kuna, kolika je bila vrijednost ugovora.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je, nakon što je preuzeo pšenicu, Čehobašić istu prodao osječkog tvrtki "Žito" dd za 2,67 milijuna kuna, ali da taj iznos nije iskoristio za povrat duga Ravnateljstvu već ga je zadržao za sebe, pa je tako oštetio RH za prethodno ugovoreni iznos od 3,3 milijuna kuna.

S obzirom da je Ministarstvo gospodarstva postavilo imovinsko-pravni zahtjev Čehobašić je dužan nadoknaditi pričinjenu štetu, a iako je osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu sudsko vijeće ga je odlučilo pustiti iz pritvora, u kojem je boravio od studenog prošle godinem, do pravmoćnosti presude, ocijenivši kako nema realne opasnosti da bi optuženik mogao ponoviti isto kazneno djelo.

O eventualnim žalbama na presudu i rješenju o puštanju iz pritvora odlučivat će Vrhovni sud RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙