FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: SUD OGRANIČIO PREDSJEDNIKA OKO NEPRIJATELJSKIH BORACA

WASHINGTON,28. lipnja 2004.(Hina) - Američki Vrhovni sud presudio je uponedjeljak da osumnjičeni teroristi koje Sjedinjene Države drže uzatočeništvu kao neprijateljske borce imaju pravo da pred američkimsudovima postave pitanje svoga zatvaranja stavivši time prvaograničenja predsjedniku Bushu u njegovoj borbi protiv terorizma.
WASHINGTON,28. lipnja 2004.(Hina) - Američki Vrhovni sud presudio je u ponedjeljak da osumnjičeni teroristi koje Sjedinjene Države drže u zatočeništvu kao neprijateljske borce imaju pravo da pred američkim sudovima postave pitanje svoga zatvaranja stavivši time prva ograničenja predsjedniku Bushu u njegovoj borbi protiv terorizma.

Vrhovni sud je zanijekao pravo Bushove administracije da neograničeno drži u zatvoru neprijateljske borce, bili oni stranci ili američki građani, bez pristupa sudu ili odvjetnicima.

U jednoj presudi Sud je rekao da se nekih 600 osumnjičenih terorista zatočenih u američkoj vojnoj bazi u Guantanamo Bay na Kubi mogu na američkim sudovima staviti u pitanje svoje zatočenje.

Vrhovni sud je odbacio tvrdnju američke administracije da američki sudovi nemaju jurisdikciju nad tim zatvorenicima ustvrdivši da je Guantanamo pod kontrolom SAD-a i time pod sudskim ovlastima američkog pravosuđa.

U drugoj presudi Sud je kazao kako američki državljanin Yaser Hamdi, uhićen u Afganistanu kao pomagač Talibana koji je u vojnom zatvoru bez optužnice, ima pravo na sudu pokušati dokazati da nije neprijatelski borac i pravo na odvjetnika.

"Sjedinjene Države ne mogu više držati uhićenike u 'zoni slobodnoj od prava'. Oni se sada mogu pojaviti pred sudom", rekao je Jamie Fellner iz američke organizacije za ljudska prava Human Rights Watch. "Nakon otkrića mučenja i zlostavljanja u Abu Ghraibu i drugdje, izgleda da Vrhovni sud nije bio raspoložen dati admnistraciji odriješene ruke".

Vrhovni sud je, međutim, u slučaju Hamdija potvrdio pravo predsjednika Busha da ga zatvori kao neprijateljskog borca rekavši da mu je te ovlasti dao američki Kongres u odgovoru na terorističke napade 11. rujna 2001.

U trećem slučaju američkog državljanina Josea Padillae Vrhovni sud je presudio samo o proceduri rekavši da je njegova pritužba krivo imenovala ministra obrane Donalda Rumsfelda umjesto vojnog zapovjednika zatvora u Južnoj Carolini gdje je Padilla već dvije godine.

Sud je odbio presuditi o biti toga slučaja, da li predsjednik ima ustavne ili od Kongresa dane ovlasti da drži u zatvoru kao neprijateljskog borca bez optužnice američkog državljanina uhićenog na američkom tlu, daleko od svake bojišnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙