FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUTRA PRESUDA KUTLI I DRUGIMA U "SLUČAJU TISAK"

ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Izricanjem presude Miroslavu Kutli i12-ero suokrivljenika sutra će na zagrebačkom Općinskom sudu završitimaratonsko suđenje zbog gospodarskih malverzacija u kojima je tvrtkaTisak navodno oštećena za oko 45 milijuna kuna.
ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Izricanjem presude Miroslavu Kutli i 12-ero suokrivljenika sutra će na zagrebačkom Općinskom sudu završiti maratonsko suđenje zbog gospodarskih malverzacija u kojima je tvrtka Tisak navodno oštećena za oko 45 milijuna kuna.

Sutkinja Koraljka Bumči najavila je čitanje nepravomoćne presude za petak u 12,30 sati, gotovo četiri godine nakon početka "slučaja Kutle", u medijima označenog kao simbola nekadašnje tzv. tajkunizacije Hrvatske.

Istražni zahtjev protiv Kutle, te suradnika iz Tiska i ostalih tvrtki u sastavu njegove Globus grupe podignut je u veljači 2000., nakon čega je Kutle nešto više od godine dana proveo u pritvoru.

Miran tijek suđenja, pola godine nakon početka, pomutilo je Kutlino podizanje kaznene prijave protiv prve sutkinje u tom postupku Ksenije Gržin, zbog tvrdnji da je u dosluhu s financijskom vještakinjom Mirtom Tomljenović.

Općinski sud u studenom 2001. postavlja novu sutkinju Koraljku Bumči koja nakon dvije i pol godine dokaznog postupka prvostupanjsko suđenje privodi kraju. U tom je razdoblju održano 113 ročišta, a sudski spis s prilozima dosegao je više od 8.000 stranica.

Temelj optužbe koja se usredotočila na događaje iz 1995. i 1996. bili su krediti koje je najveći novinski distributer nakon Kutlina preuzimanja davao sestrinskim tvrtkama u sastavu njegova tadašnjeg poslovnog imperija - Globus grupe.

Tužiteljstvo tvrdi da je Uprava Tiska na Kutlin nagovor odobravala kredite, iako je znala da oni nikada neće biti vraćeni. Optuženici i njihovi branitelji tvrdili su, među ostalim, da su krediti sređeni kompenzacijama unutar Globus grupe te da je takav način poslovanja sasvim uobičajen. Nadalje su se branili da je članak 292. Kaznenog zakona po kojim ih se tereti štitio samo društvenu imovinu, a da je Tisak bio u privatnom vlasništvu. Tužiteljstvo se na samom kraju postupka složilo da se navedena zakonska odredba odnosi na društvenu imovinu, no zaključilo je da je Tisak 90-tih bio društveni kapital jer su Mirovinski i Fond za privatizaciju imali dobar dio vlasničkog udjela.

Kutlu se tereti da je suoptuženike poticao na gospodarske zlouporabe, a njih da su počinili ili pomagali u gospodarskim nedjelima. Uz Kutlu, na optuženičkoj klupi su Zdenko Francetić, Božidar Marić, Petar Anić, Krunoslav Marčinko, Ivan Majić, Juraj Hrvačić, Mladen Strukan, Ivan Granić, Tomislav Mesarić, Milena Šenator, Dražen Mandić i Stanko Koncul.

Gotovo u isto vrijeme s pokretanjem slučaja Kutle, u veljači 2000., Tisak je ušao u stečaj, koji je okončan krajem prosinca 2001. Ta je tvrtka tada prešla u vlasništvo 34 vjerovnika, među kojima najveće vlasničke udjele imaju Europapress holding, Večernji list i Tvornica duhana Rovinj. Ostatak udjela pripao je radnicima, manjim dobavljačima i državi, čija su se potraživanja također pretvorila u vlasnički dio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙