FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni sud u potpunosti potvrdio presude u slučaju tzv. gospićke skupine

RIJEKA,24. lipnja 2004.(Hina) - Vrhovni sud potvrdio je u potpunostiprvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci u slučaju tzv.gospićke skupine, čime su zatvorske kazne od 15 godina TihomiruOreškoviću, 12 godina umirovljenom generalu Mirku Norcu i 10 godinaStjepanu Grandiću, te oslobađajuća presuda za Ivicu Rožića, postalepravomoćne.
RIJEKA,24. lipnja 2004.(Hina) - Vrhovni sud potvrdio je u potpunosti prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci u slučaju tzv. gospićke skupine, čime su zatvorske kazne od 15 godina Tihomiru Oreškoviću, 12 godina umirovljenom generalu Mirku Norcu i 10 godina Stjepanu Grandiću, te oslobađajuća presuda za Ivicu Rožića, postale pravomoćne.

Vrhovni sud na svojoj je sjednici, održanoj između 31. svibnja i 2. lipnja, odbio kao neutemeljene i žalbu državnog odvjetnika i žalbe optuženika Oreškovića, Grandića i Norca, kojima se sudilo za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnog zločina nad civilima u jesen 1991. godine, izvijestio je predsjednik Županijskog suda u Rijeci Veljko Miškulin na konferenciji za novinstvo, dodajući da je presuda u Rijeku stigla jutros.

U žalbama na prvostupanjsku odluku Županijskog suda u Rijeci osuđenici su tražili ponavljanje postupka i oslobađajuću presudu ili smanjenje dosuđene zatvorske kazne, a riječko Županijsko državno odvjetništvo povećanje zatvorskih kazni i poništenje oslobađajuće presude Rožiću.

Suđenje tzv. gospićkoj skupini počelo je u siječnju 2002. godine. Pred sudskim vijećem Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić iskaze je dalo 150 svjedoka. Sudski spis sadržavao je 10.000 stranica, a sam zapisnik sa suđenja 3000 stranica. Među svjedocima u riječkoj su sudnici bile visokopozicionirane osobe vlasti iz vremena kada su se dogodila ta djela, osobe iz tajnih službi, policije, poznati političari. Svjedoci izbjegli iz Like, koji nisu željeli dolaziti u Hrvatsku, saslušani su u Srbiji i Crnoj Gori, a u Njemačkoj su saslušani zaštićeni svjedoci Zdenko Bando, Zdenko Ropac i Tomislav Orešković.

Tihomir Orešković i Ivica Rožić bili su u pritvoru od rujna 2000. godine, u prosincu te godine priveden je Stjepan Grandić, a umirovljeni general Mirko Norac od kada se predao u veljači 2001.

Tužitelji su zbog nedostatka dokaza prije kraja suđenja odustali od optužbe za petog optuženog u tom postupku, Milana Čanića.

U presudi su Tihomir Orešković i Mirko Norac proglašeni krivima za međusobno dogovaranje i organizaciju zatočenja i likvidacije najmanje 50 civila, uglavnom srpske nacionalnosti, sa šireg gospićkog područja u jesen 1991. godine. Likvidacije su provedene na lokacijama Pazarište i Lipova glavica.

Orešković, tadašnji tajnik Kriznog štaba za Liku , utvrđeno je u presudi, odgovoran je za organizaciju tih kaznenih djela jer je tada imao neformalnu vlast u Gospiću.

Mirko Norac, tadašnji zapovjednik gospićke 118. brigade Hrvatske vojske, po presudi je odgovoran kao organizator zatočenja i likvidacija te kao vojni zapovjednik jer je utvrđeno da je privođenja civila te uklanjanje tijela provodila vojska.

Grandić je bio zapovjednik vojarne u Perušiću gdje su zatočeni civili te je organizirao i proveo njihovu likvidaciju na Lipovoj glavici, stoji u presudi.

Ivica Rožić teretio se za odvođenje i ubojstvo troje civila iz Karlobaga, ali je oslobođen sumnji zbog nedostatka dokaza.

Sutkinja Šarić navela je u presudi da ubijeni civili nisu bili povezani s neprijateljskom stranom, niti su podržavali pobunu, već su zatočeni i likvidirani samo zbog svoje nacionalnosti.

Kao olakotna okolnost svima je uzeta u obzir hrabra i izuzetna borba u obrani domovine, Grandiću je kao olakotna okolnost uzeto to što je priznao, Oreškoviću zdravstveno stanje, a Norcu mladost u vrijeme izvršenja djela. Otegotne okolnosti bile su broj ubijenih ljudi, paljenje leševa nakon likvidacija u cilju prikrivanja identiteta, bacanje leševa na smetlište u Perušiću te premještanje tijela iz grobova na neutvrđena mjesta.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Županijskog suda Veljko Miškulin rekao je da će sva trojica biti prebačeni u zatvor na izdržavanje kazne, a da će odluku o tome gdje će izdržavati kazne i kada će biti prebačeni donijeti Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Donošenje prvostupanjske presude u Rijeci obilježio je prosvjed nekoliko tisuća osoba ispred zgrade Županijskog suda koji je prošao bez incidenata.

Branitelj umirovljenog generala Mirka Norca odvjetnik Tomislav Sabljar rekao je kako i dalje smatra da presuda nije pravedna, ali da je ne želi komentirati.

Od Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci nije bilo moguće dobiti izjavu zbog nedostupnosti županijskog državnog odvjetnika Drage Marincela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙