FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski SABOR O IZMJENAMA ZAKONA O ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA

ZAGREB,8. srpnja(Hina) - Hrvatski sabor danas je 8. sjednicu nastavioraspravom o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama,kojim Vlada predviđa pojednostavljenje postupka upisa u zemljišneknjige, pogotovu u slučajevima kada je riječ o neprijepornimvlasničkim odnosima.
ZAGREB,8. srpnja(Hina) - Hrvatski sabor danas je 8. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama, kojim Vlada predviđa pojednostavljenje postupka upisa u zemljišne knjige, pogotovu u slučajevima kada je riječ o neprijepornim vlasničkim odnosima.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt kazala je da bi, po predloženim izmjenama, rješenja o upisu u zemljišne knjige u neprijepornim slučajevima, umjesto sudaca, donosili ovlašteni zemljišno knjižni referenti.

To bi, smatra, rasteretilo suce općinskih sudova, jer bi suci samo sudili, a ne administrirali.

Na razini države radilo bi oko 270 referenata, koji bi trebali pomoći rješavanju više od 300 tisuća zaostalih zemljišno knjižnih predmeta, najviše na zagrebačkom (oko 106 tisuća) i splitskom (oko 55 tisuća) općinskom sudu.

O upisu u pravosudne knjige odlučivali bi isključivo referenti koji su u dosadašnjem radu pokazali visoku razinu stručnosti i poznavanja zemljišno-knjižnih predmeta.

Građani bi, po predloženom, zahtjev za upis u zemljišne knjige podnosili na propisanim obrascima, umjesto da se, kao što je sada praksa, uz pomoć odvjetnika odlučuju za jednu od ponuđenih zakonskih mogućnosti.

Građanima bi se ostavio i rok od 30 dana nakon stupanja na snagu izmijenjenog Zakona da upotpune zahtjeve za upis u zemljišne knjige.

O predloženim izmjenama raspravljaju zatupnički klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙