FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

ZAGREB, 8. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4.30 sati
ZAGREB, 8. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4.30 sati

ZAGREB - Hrvatski je sabor jučerašnje zasjedanje završio raspravom o Vladinu prijedlogu povećanja trošarina na osobne automobile i plovila, te na duhanske proizvode, uz ocjene oporbenih klubova da je riječ o pokušaju 'krpanja proračunskih rupa', bez jasnih fiskalnih učinaka.

Ministar financija Ivan Šuker uvodno je pojasnio da je, kroz izmjene i dopune Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, predloženo 25 postotno povećanje trošarina na osobne automobile, što će prihode državnog proračuna povećati za oko 220 milijuna kuna na godišnjoj razini.

DUBROVNIK - Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na sjednici održanoj sinoć većinom je glasova razriješilo dužnosti dosadašnju ravnateljicu Kazališta Marina Držića Miru Muhoberac. Razrješenje je, uz ostalo, obrazloženo odgovornošću M. Muhoberac zbog loše financijske situacije u toj kazališnoj kući. Većinom glasova za vršitelja dužnosti ravnatelja te ustanove imenovan je Petar Mišo Mihočević.

KARLOVAC - Predstavljanjem knjige "Pozdrav iz Karlovca" Nikole Perića, u veleučilišnom Atriju stare gradske jezgre "Zvijezde", sinoć je počeo višednevni program obilježavanja Dana grada, koji će završiti na sam rođendan grada, 13. srpnja, svečanom sjednicom Gradskog vijeća. Knjiga sadrži 443 reprodukcija starih razglednica Karlovca, Duge Rese, Ogulina, Ozlja i Slunja, te tekstove o povijesti karlovačkog kraja i svjetskoj povijesti razglednice.

ZAGREB - Izložba vodećeg japanskog grafičara Masahira Fukude otvorena je sinoć u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, u autorovoj nazočnosti. Masahiro Fukuda dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada, a uz ostalo, je prošlogodišnji pobjednik 1. međunarodnog grafičkog biennala Split 2003., Predstavljajući Fukudino stvaralaštvo, načelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Joško Belamarić naglasio je kako Fukuda na svojim grafikama prikazuje figure položene na različite podloge koje predstavljaju motive prvenstveno splitskog Peristila, a iz kojih se vidi koliko je Split sa svojom starom gradskom jezgrom utjecao na umjetnikova djela. Osim Peristila, Fukuda se poslužio i motivima baroknih palača, klaustrima gotičkih samostana, motivom katedrale u Aachenu ,Canterburyju ili Krakowu, na venecijanskim mostovima. Izložba će ostati otvorena do 27. srpnja.

OSIJEK - Antologije suvremene hrvatske i mađarske poezije predstavljene su sinoć u osječkom Muzeju Slavonije, u sklopu 4. "Osječkog ljeta kulture". Riječ je o zbirkama nastalim u suradnji osječkog ogranka Matice hrvatske i mađarskog književnog časopisa "Jelenkor", budući da je Antologiju suvremenog mađarskog pjesništva na hrvatskom jeziku "Jelencore" objavio osječki ogranak Matice hrvatske, a Antologiju suvremene hrvatske poezije na mađarskom "Kronika melankolije", časopis "Jelenkor".

ZAGREB - Jedan od najatraktivnijih ansambala barokne glazbe Musica Antique iz Koelna nastupio je sinoć prvi put u Hrvatskoj, na Zagrebačkom baroknom festivalu u gornjogradskoj crkvi Svetog Marka. Taj slavni ansambl, kada je riječ o autentičnom izvođenju barokne glazbe, u Zagrebu je nastupio u četveročlanom sastavu, u kojemu je njihov osnivač i voditelj, virtuozni violinist Reinhard Goebel. Na programu koncerta bila su djela A. Corellija, A. Caldare, G. F. Haendela te G. Realija.

RIJEKA - Predstavu "Jazz" autora Filipa Šovagovića praizveli su sinoć u dvorištu riječkog Filozofskog fakulteta glumci i gosti Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Predstava je priređena kao dio programa "Project Refugees" Europske kazališne konvencije, a Šovagović je tekst napisao za kulturnu manifestaciju Riječke ljetne noći u sklopu kojih je prikazana. U drami "Jazz" autor razmatra odnose i nemogućnost komunikacije triju generacija u jednoj obitelji. Redatelj je Ivica Buljan. Jučer je predstavljena i prva tiskana Šovagovićeva drama "Jazz".

DUBROVNIK - Izložba Šime Perića, jednog od najpoznatijih hrvatskih likovnih umjetnika starije generacije, otvorena je sinoć u Galeriji Sebastijan u Dubrovniku. To je autorova prva samostalna izložba u Dubrovniku na kojoj se predstavio sa 23 slike u kombiniranoj tehnici i tri skulpture izrađene u drvu. Radovi su nastali od 1989. do 2003. godine. Izložbu, koja će biti otvorena do 27. srpnja, otvorio je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Antun Maračić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙