FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MAĐARSKA: NA KONFERENCIJI O ZDRAVLJU I OKOLIŠU USVOJEN PLAN AKCIJE ZA POBOLJŠANJE ZDRAVLJA DJECE

BUDIMPEŠTA, 25. lipnja 2004. (Hina) - Usvajanjem Akcijskog plana odječjem zdravlju i životnoj sredini u Europi (Children’s Environmentand Health Action Pan for Europe – CEHAPE” kao i zajedničkeDeklaracije sudionika Ministarske konferencije o zdravlju i okolišu uBudimpešti, u petak je s radom završio trodnevni skup pod nazivom “Budućnost naše djece” na kojem je sudjelovalo više od 800 sudionika iz52 europske zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije koja je iorganizator konferencije.
BUDIMPEŠTA, 25. lipnja 2004. (Hina) - Usvajanjem Akcijskog plana o dječjem zdravlju i životnoj sredini u Europi (Children’s Environment and Health Action Pan for Europe – CEHAPE” kao i zajedničke Deklaracije sudionika Ministarske konferencije o zdravlju i okolišu u Budimpešti, u petak je s radom završio trodnevni skup pod nazivom “ Budućnost naše djece” na kojem je sudjelovalo više od 800 sudionika iz 52 europske zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije koja je i organizator konferencije.

U ime svih sudionika konferencije na kojoj je bilo i 70-tak ministara zdravstva i zaštite okoliša, dokumente su potpisali generalni direktor WHO-a za Europu dr. Marc Danzon, te mađarski ministar zdravstva, socijalne skrbi i obiteljskih odnosa dr. Mihaly Kokeny i ministar Zaštite okoliša i voda Mađarske dr. Miklos Persanyi.

U deklaraciji 52 europske države obvezuju se da će raditi na poboljšanju osnovnih regionalnih ciljeva vezanih za zdravlje djece koje je ugroženo zagađenim okolišem, nedostatkom pitke vode, kemijskim supstancama, smanjivanju i prevenciji respiratornih oboljenja zbog zagađena zraka, kao i astme i različitih vrsta alergije, zbog kojih godišnje u Europi umire 100 000 djece do pet godina života.

U Deklaraciji se podsjeća kako su promjenom klime (poplave, suše, valovi vrućina i razdoblja hladnoća) izazvani ozbiljni zdravsteni i socijalni problemi u Europi osobito u gradskim područjima. Upozorava se kako se velika pozornost treba usmjeriti na kemijski sastav predmeta s kojima djeca svakodnevno dolaze u obzir, prije svega igračaka. Unatoč direktivi Europske zajednice o medicinsko-sanitarnoj ispravnosti igračaka, sudionici Ministarske konferencije o zdravlju i okolišu istaknuli su kako su nužni i dodatni uvjeti. Ti dodatni uvjeti uključuju regulaciju sadržaja kemijskih tvari u igračkama i zabranu za igračke načinjene od PVC-a koji sadrži štetne tvari. Upotrebu mirisa kod proizvoda za dječju njegu i ostalih proizvoda za djecu treba zabraniti ili svesti na minimum, ocijenili su sudionici Ministarske konferencije u Budimpešti.

U usvojenom Akcijskom planu dječjeg zdravlja i životne sredine, europski ministri i predstavnici država članica Svjetske zdravstvene organizacije, ističu između ostaloga zabrinutost zbog izloženosti djece dugoročnoj toksičnosti, uključujući mnoge kemikalije koje su karcinogene, neurotoksične, imunotoksične, genotoksične, te izazivaju endocrine i alergijske poremećaje kod djece. Posebno je istaknuta zabrinutost zbog duhanskog dima u okolišu, postojanih organskih zagađivača, teških metala i fizičkih agensa (kao što su ultraljubičasto zračenje (UV), ionizirajuće zračenje i buka, koji kontaminiraju okoliš i tako izlažu opasnosti muškarce i žene reproduktivne dobi te djecu. Problem neadekvatne prehrane, roditeljske skrbi, siromaštva, povreda i nasilja nad djecom trebaju se naći u akcijskim planovima pojednih država čiji je cilj pomoći zdravlju i budućnosti djece, navodi se .

Hrvatska delegacija na Ministarskoj konferenciji o zdravlju, sudjelovala je u radnim skupinama za izradu Akcijskog plana i Deklaraciji konferencije, koju su danas zajedno s ostalim sudionicima prihvatili. Dr. Krunoslav Čapek, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknuo je kako će Hrvatska donijeti svoj Akcijski plan o zdravlju djece i okolišu, u kojem će posebna pozornost biti posvećena osiguranju pitke vode za školsku djecu u onim sredinama gdje to još nije riješeno. To se odnosi na neke hrvatske otoke i nekoliko škola u Slavoniji. Također je bitno osigurati kvalitetnu prehranu za najmlađu populaciju, kazao je. Unatoč tome što Hrvatska po podacima Svjetske zdravstvene organizacije ne spada u zemlje s velikim postotkom smrtnosti djece , moramo sve poduzeti da se situacija poboljša. Prof. dr. Velimir Božikov, državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, ocijenio je posebno važnim kontrolu dječjih igračaka na razne štetne kemijske supstance, te zabranu korištenja mirisa u dječjoj kozmetici.

U Budimpešti je danas završio i Svjetski forum zdravlja, koji se održavao u organizaciji Regionalnog centra za zaštitu okoliša srednje i istočne Europe, brojnih nevladinih organizacija iz cijeloga svijeta, a pod pokroviteljstvom mađarskih ministarstava zdravstva i zaštite okoliša, a koji je svakodnevno dostavljao Ministarskoj konferenciji svoje zaključke i upozorenja o ugroženosti zdravlja mladih. Svjetski forum zdravlja posebno je upozorio na utjecaj GMO hrane na zdravlje, na problematiku AIDS-a među mladima, stradavanju na prometnicama, upotrebi droge, ali i sve većem siromaštvu koje pogađa mnoge obitelji europske regije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙