FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga priča Žarka Marića "Dječak s kamena"

ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Zagrebačka naklada Udruge umjetnika"Tin Ujević" objavila je knjigu priča, objavljenih i neobjevaljenihpisama Žarka Marića "Dječak s kamena".
ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Zagrebačka naklada Udruge umjetnika "Tin Ujević" objavila je knjigu priča, objavljenih i neobjevaljenih pisama Žarka Marića "Dječak s kamena".

Marićeve su priče odraz jednoga vremena u kojem je autor djelovao domoljubno, piše recenzent knjige, pjesnik Mate Ćavar i dodaje kako kroz autorove priče o sebi, obitelji, selu i zavičaju "prepoznajemo svu našu narodnu borbu, muku, žrtvu i tragičnost".

"Dovedoše jednom u moje selo tridesetak ustaša vezanih žicom. Ja to nisam mogao, ali tamo su se neki nad njima iživljavali, a bogme bilo je i rezanja spolnih organa. Na kraju su ih pobili," piše Marić pozivajući se na razgovor s jednonogim starcem Ljubanom s Korduna i dodaje kako mu je svojedobno stanoviti Stevo od Bjelovara, čuvar sigurnosti na zajedničkim noćnim dežurstvima pripovijedajući o ljudskoj izdržljivosti govorio kako su morali strijeljane ustaše probadati i ušutkavati bajunetama kroz zemlju jer se "iz zemlje čula psovka i krika."

Knjiga je sastavljena od pisama što sam ih slao uredništvima hrvatskih novina pa posebnu zahvalnost dugujem Stipi Vukoviću, kralju novinske rubrike "Pisma čitatelja" na kojeg sam se u svom pisanju ugledao, rekao je Marić.

Knjiga "Dječak s kamena" (250 str.) sastavljena je iz tri dijela, odnosno objavljenih pisama u javnim glasilima, neobjavljenih pisama i zavičajnih priča.

Žarko Marić (1949.) piše u mjesečniku "Narod", a njegova pisama i reakcije na političke događaje objavljivani su u Vjesniku, Slobodnoj Dalmaciji, Večernjem listu, Novom listu i drugim tiskovinama. To je Marićeva prva objavljena knjiga.

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙