FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UDAR NA POLJSKE NOVČANIKE NAKON PRIKLJUČENJA EU

VARŠAVA, 6. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Ulazak Poljske u Europsku uniju1. svibnja udario je tamošnje potrošače po džepu s rastom cijenaosnovnih prehrambenih proizvoda kao što su riža, govedina, perad,maslac i banane za između 18 do 28 posto, pokazali su danas objavljenipodaci o cijenama na malo.
VARŠAVA, 6. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Ulazak Poljske u Europsku uniju 1. svibnja udario je tamošnje potrošače po džepu s rastom cijena osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su riža, govedina, perad, maslac i banane za između 18 do 28 posto, pokazali su danas objavljeni podaci o cijenama na malo.

Nakon 1. svibnja cijena riže skočila je gotovo 28 posto a govedine i peradi 22 posto, dok su banane poskupjele 18 posto, a maslac 14, kazao je dopredsjednik poljske središnje banke (NBP) Krzysztof Rybinski.

Cijena limuna, svinjetine i šećera također je nakon 1. svibnja porasla, i to preko 5 posto.

Cijene na malo ukupno su nakon poljskog priključenja Uniji porasle 0,9 posto, kazao je Rybinski, ističući da je priključenje EU-u zaslužno za samo polovinu tog povećanja.

Drugi su ekonomisti ukazali na najnovija povećanja cijena goriva kao na još jedan čimbenik koji je odigrao ulogu u rastu inflacije.

Rybinski je priznao da se predviđanja pada cijena vezanih uz priključenje Uniji još nisu realizirala, ali da bi pad cijene žita nakon ovogodišnje žetve trebao izazvati daljnji pad cijena drugih roba, kao što je perad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙