FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKI PARLAMENT ODLUČUJE O NOVOM MINISTRU VANJSKIH POSLOVA

LJUBLJANA,6. lipnja(Hina) - Slovenski parlament nastavio je u utorakujutro s izvanrednim zasjedanjem čiji je cilj izbor novog ministravanjskih poslova.
LJUBLJANA,6. lipnja(Hina) - Slovenski parlament nastavio je u utorak ujutro s izvanrednim zasjedanjem čiji je cilj izbor novog ministra vanjskih poslova.

Nakon što je u ponedjeljak navečer s velikom većinom glasova Dimitrije Rupel razriješen s tog položaja danas će se, nakon izjašnjavanja zastupničkih klubova i vjerojatnih novih rasprava vladinih predstavnika i opozicije, parlament izjašnjavati o prijedlogu premijera Antona Ropa da se za novog ministra postavi Ivo Vajgl, sadašnji veleposlanik u Njemačkoj.

Vajgl je već dobio potporu vanjskopolitičkog odbora i prilikom svog predstavljanja najavio kontinuitet vanjske politike, nastavak partnerstva s velikim silama i politiku dobrosusjedstva s državama u slovenskom okruženju. O njegovoj kandidaturi parlament će odlučivati poslijepodne na tajnom glasovanju, a za izbor je potrebna natpolovična većina od sveukupno 90 glasova zastupnika u parlamentu, dakle najmanje 46.

Slovenski analitičari sugeriraju da je Vajgl skloniji izraženijoj "proeuropskoj" sigurnosnoj politici, za razliku od Rupela koji je prošle godine doživio najviše kritika zbog uključivanja Slovenije u skupinu zemalja Vilnius 10, koja je podržala američki napad na Irak. Vajgl se suprotstavljao izražavanju otvorene podrške SAD-u u UN-u pred napad na Irak bez jasnih dokaza da ta zemlja posjeduje oružje za masovno uništavanje, za razliku od Rupela koji je kao otvoreni "proatlantist" smatrao da bi izostanak solidarnosti s SAD-om mogao dovesti do uskraćivanja američke potpore pri uključivanju u NATO, do čega je došlo ove godine.

Slovenski komentatori naklonjeni vladi i premijeru Ropu odriču i vrijednost "argumenta" da je Vajgl neprimjeren kandidat za ministra vanjskih poslova budući da je 80-ih godina djelovao kao slovenski kadar u jugoslavenskoj diplomaciji, a od 1988. do 1991. i kao glasnogovornik zadnjeg jugoslavenskog ministra vanjskih poslova Budimira Lončara. U Sloveniji, u kojoj je s demokratskim promjenama tada na vlasti bila Demosova koalicija desnog centra, moglo se čuti da on stranim novinarima u Beogradu navodno "uljepšava" situaciju koja se već tada pokazivala kao krizna. S druge strane, Vajgl je proteklih dana navodio da se za ostanak u Beogradu do samog kraja odlučio na preporuku slovenskog vodstva i da je djelovao u korist svoje domovine, a nakon povratka u Ljubljanu odmah se se angažirao u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.

Bude li izabran na mjesto ministra vanjskih poslova, Vajgl će biti šesti šef slovenske diplomacije od stjecanja državne samostalnosti.

Osim Dimitrija Rupela, koji se na tom položaju održao najduže i više puta se vraćao na to mjesto, ministri vanjskih poslova bili su u tim godinama još Lojze Peterle, Zoran Thaler, Boris Frlec i Davorin Kračun, a većina ih iz različitih razloga nije svoj mandat završila do kraja. Poslove ministra vanjskih poslova u nekoliko je slučajeva privremeno, zbog ispražnjenog ministarskog mjesta, preuzimao i bivši predsjendik više koalicijskih vlada, sadašnji predsjednik države Janez Drnovšek.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙