FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Rupel optužio premijera Ropa da se sastaje s bivšim predsjednikom

LJUBLJANA,5. lipnja 2004.(Hina) - Slovenski premijer Anton Rop uponedjeljak je u parlamentu izjavio da zahtijeva opoziv ministravanjskih poslova Dimitrija Rupela zbog njegova "očijukanja" s oporbom,ali je Rupel odgovorio da je riječ o "argumentu moći" i da napadi nanjega traju još od prošle godine.
LJUBLJANA,5. lipnja 2004.(Hina) - Slovenski premijer Anton Rop u ponedjeljak je u parlamentu izjavio da zahtijeva opoziv ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela zbog njegova "očijukanja" s oporbom, ali je Rupel odgovorio da je riječ o "argumentu moći" i da napadi na njega traju još od prošle godine.

"Nema europske vlade koja može biti učinkovita ako su u njoj ministri koji tu vladu ne podržavaju nego se zauzimaju za neku drugu vladu koja će, možda, doći nakon izbora", rekao je Rop koji je od parlamenta zatražio da Rupela opozove nakon što je ministar vanjskih poslova odbio sam dati ostavku i tako olakšati dolazak na to mjesto Ive Vajgla, sadašnjeg veleposlanika u Njemačkoj.

Odgovarajući premijeru, Rupel je odbacio Ropovu tvrdnju da se kao član sadašnje vlade previše približio oporbenim strankama desnog centra i predsjedniku Demokratske stranke (SDS) Janezu Janši.

Rupel je svoju nazočnost na prvom sastanku Zbora za republiku, forumu skupine intelektualaca i javnih djelatnika koji simpatiziraju s oporbom predstavio kao potez traženja međustranačkog i društvenog dijaloga.

Na tom su skupu bili mnogi intelektualci, no ne i premijer Anton Rop koji se umjesto toga kriomice sastaje s nekadašnjim predsjednikom Milanom Kučanom, rekao je Rupel. Dugogodišnji ministar za svoju i Ropovu stranku - vladajuće liberalne demokrate (LDS) - tvrdi da se previše približila ljevici i zbog toga izgubila nedavne izbore za Europski parlament. Kučan i njegov nestranački "Forum 21" kojemu su pristupili mnogi utjecajni slovenski gospodarstvenici i javni djelatnici, podržat će - navode slovenski analitičari - stranke ljevice i lijevog centra kojima na jesenskim izborima prvi put nakon 12 godina prijeti izrazitiji poraz na izborima koji se održavaju ove jeseni.

Rupel je parlament podsjetio da je u javnosti bio glavna meta napada još prošle godine zbog svojeg angažmana oko ulaska Slovenije u NATO savez i zbog pokušaja osnivanja nove diplomatske akademije, što je proglašeno aferom u kojoj se tražila i Rupelova kaznena odgovornost jer je za instituciju u osnivanju namjeravao izdvojiti državna sredstva i na njoj steći mjesto predavača.

(Hina) xfl ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙