FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat pomoraca nazadovoljan prijedlogom novog pomorskog zakonika

RIJEKA,5. srpnja(Hina) - Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) nijezadovoljan Nacrtom prijedloga novog pomorskog zakonika jer on nerješava bitna pitanja socijalnog statusa hrvatskih pomoraca i drugeuvjete koji utječu na opstanak domaćeg brodarstva i pomorsketradicije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare togasindikata u Rijeci.
RIJEKA,5. srpnja(Hina) - Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) nije zadovoljan Nacrtom prijedloga novog pomorskog zakonika jer on ne rješava bitna pitanja socijalnog statusa hrvatskih pomoraca i druge uvjete koji utječu na opstanak domaćeg brodarstva i pomorske tradicije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata u Rijeci.

Dopredsjednik Sindikata Predrag Brazzoduro kao problematična je naveo predložena rješenja koja se odnose na status, oporezivanje, zapošljavanje pomoraca, te povlastice.

Rekao je da, primjerice, nije riješen problem pomoraca koji nemaju status člana posade, pa tako ni odgovarajuću zaštitu. Smatra da bi svim pomorcima trebalo omogućiti kraći radni staž, te oslobađanje od poreznih obveza posve ili za vrijeme plovidbe, kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada.

Rekao je kako smatra da se, na štetu pomoraca, predlaže ublažavanje odgovornosti brodara i neopravdano izostavlja definiranje obveza pisanog ugovora o radu za člana posade broda.

Upozorio je i da su predložene odredbe, prema kojima bi posredovanje u pronalaženju posada bilo omogućeno i pomorskim agencijama, u sukobu s odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju, koji za zapošljavanje ovlašćuje Hrvatski zavod za zapošljavanje i privatne agencije za zapošljavanje.

Predsjednik Sindikata Vladimir Svalina smatra da se bolji uvjeti za pomorce kod domaćih brodara mogu ostvariti i naknadnim, podzakonskim aktima, a rješenje vidi u potporama domaćim brodarima.

"Treba nam jasnija porezna politika i olakšice u brodarstvu", istaknuo je i Svalina.

Svalina naglašava da se od svjetskog tržišta domaće brodarstvo može zaštititi samo povlasticama za brodove pod hrvatskom zastavom i pomorce, unaprjeđenjem infrastrukture te očuvanjem pomoračkih iskustava i vještina.

Predstavnici sindikata ističu da je Sindikat u tom smislu podupro neke zahtjeve brodara uz uvjet da oni podupru neke zahtjeve sindikata: Sindikat podupire neoporezivanje dobiti brodara, osim u slučaju isplate dividenda, a brodari podupiru smanjenje obveza domaćih pomoraca.

Kad je o konkurentnosti riječ, Sindikat je nezadovoljan i odredbama Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja i iznosima obveznih davanja koja su za pomorce, tvrde, veća nego za ostale zaposlene, nerijetko veća od brutto zarade.

Po saznanjima Sindikata, prijedlog novog pomorskog zakonika bit će javno predstavljen sljedećeg tjedna, a nakon toga biti razmatran na prvom čitanju u Hrvatskom saboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙