FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 4. srpnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 4. srpnja 2004.(Hina) -

WASHINGTON

Prijelazni irački premijer Ijad Alawi izjavio je u subotu kako je dobio garanciju da će milicija povezana sa šijitskim radikalnim vođom Moqtadom al-Sadrom biti razoružana, garanciju čije provođenje u praksi još uvijek čeka. Sadr "želi amnestiju. Želi biti sudionik političkog procesa. Želi raspustiti Mehdijevu vojsku ili miliciju koju je uspostavio", izjavio je Alavi u intervjuu koji bi se u nedjelju trebao emitirati na američkoj tv postaji ABC a čija transkripcija je dostavljena medijima. "Današnji Irak je novi Irak. Na svakom je iračkom građaninu da postane dio novog i demokratskog Iraka. Tko god poštuje zakon pozvan je da postane dijelom Iraka. Onaj tko to odbija nije pozvan. To ovisi dakle o Sadru", dodao je prijelazni premijer.

Osvrćući se na ovotjedno pojavljivanje Sadama Huseina pred sudom u Bagdadu, Alawi je kazao: "Uvjeravam vas a kažem to i svima ostalima da protivno onome što je radio žrtvama u Iraku, njemu će se pravedno suditi. Inzistirat ćemo na tome".

DONCHERY

Tijela Elisabeth Brichet i Jeanne-Marie Desramault, belgijske djevojčice i francuske studentice, žrtava vjerojatnog serijskog ubojice Michela Fournireta, otkrivena su u subotu u dvorcu Sautou, na sjeveroistoku Francuske, objavila su dvojica tužitelja. Otkrivanje tijela dviju žrtvi na posjedu dvorca Sautou i njihovu prvotnu identifikaciju na licu su mjesta objavili francuski i belgijski tužitelji. "Pronašli smo drugo tijelo; zaključujemo dakle petnaest godina dugu istragu", kazao je glavni tužitelj iz Reimsa Yves Charpenel, manje od dva sata nakon objave otkrića prvog tijela. Upozorio je da su obitelji obaviještene. "Jako sam uzbuđen objavom otkrivanja tijela Elisabeth Brichet", belgijske djevojčice za koju je Fourniret priznao da ju je ubio i zakopao u dvorcu 1989. godine, kazao je tužitelj iz Namura Cedric Visart de Bocarme. Dvojica tužitelja potvrdili su da je prvo tijelo ono Jeanne-Marie Desramault, 22-godišnje francuske studentice. Fourniret je i za nju priznao da ju je ubio 1989. godine te zakopao na posjedu Sautou. Iskopavanje je počelo u subotu ujutro za što je angažirano 200 žandara, policajaca i istražitelja u prisustvu Fournireta i njegove supruge Monique Olivier, oboje Francuza.

MAHMOUDIYAH

Šestorica pripadnika iračke nacionalne garde koji su nadzirali naftovod južno od Bagdada ubijena su u subotnjem napadu, a prekid naftovoda na jugu prepolovio je irački izvoz na 960 tisuća barela dnevno. Napad na gardiste dogodio se u subotu na području Latifiye, 40-ak kilometara južno od Bagdada. Prema medicinskim izvorima, napad je stajao života šest pripadnika milicije, pomoćne snage vojske. Još ih je četiri ozlijeđeno.

Napad na južni naftovod obustavio je operacije na terminalu Khor al-Amayi tako da je protok nafte u velikom izvoznom terminalu u Basri smanjen s 84 tisuća barela na sat na 40 tisuća barela. Dužnosnici naftne kompanije South Oil rekli su da je u pitanju sabotaža. Najnoviji napad na južni naftovod uspio je unatoč pojačanim mjerama sigurnosti i obećanjima nove vlade da će ponovo uspostaviti stabilnost u zemlji. Prošlog mjeseca su više puta sabotirani južni terminali, a napadnut je iz glavni izvozni naftovod koji vodi preko Turske, zbog čega je izvoz iračke nafte bio u cijelosti zastao.

DUBAI

Islamistička Internet stranica objavila je u subotu navečer priopćenje koje se pripisuje skupini Ansal Al-Sunna, bliskoj al-Qaidi, u kojem se navodi da je američkom marincu libanonskog podrijetla, zatočenu kao taocu krajem lipnja, odrubljena glava. Priopćenje kojemu je nemoguće neposredno utvrditi autentičnost predstavlja se kao poruka "Abdallaha Al-Hassana ben Mahmouda, emira vojske Ansala Al-Sunne, predsjedniku Georgeu W. Bushu". Američka vojska je 30. lipnja potvrdila otmicu tog marinca, kojemu se otmičari prijetili odrubljivanjem glave, u video poruci koju je u nedjelju emitirala arapska postaja Al-Jazeera. Desetar prve divizije marinaca čija je postrojba bila smještena u Falluji, 50 km zapadno od Bagdada, Wassef Ali Hassoun, muslimanske vjeroispovijesti, smatrao se nestalim u Iraku od 21. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙