FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DODIJELJENE VJESNIKOVE NAGRADE ZA UMJETNIČKA POSTIGNUĆA

ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - U nazočnosti brojnih kulturnih ijavnih djelatnika među kojima je bio i ministar kulture Božo Biškupić,u četvrtak na večer su u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski uručeneVjesnikove nagrade za umjetnička postignuća za 2003. godinu.
ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - U nazočnosti brojnih kulturnih i javnih djelatnika među kojima je bio i ministar kulture Božo Biškupić, u četvrtak na večer su u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski uručene Vjesnikove nagrade za umjetnička postignuća za 2003. godinu.

Vjesnikovu nagradu za književnost "Ivan Goran Kovačić" koja se dodjeljuje od 1964., dobio je Renato Baretić za najuspješnije književno ostvarenje u protekloj godini za roman "Osmi povjerenik" u izdanju AGM-a iz Zagreba.

Nagradu za kazališnu djelatnost "Dubravko Dujšin", koja je utemeljena 1977., dodijeljena je dramskom umjetniku Ivici Vidoviću. Tu prestižnu nagradu dodijelio mu je jednoglasno Ocjenjivački sud za interpretaciju Roberta Schustera u predstavi "Trg heroja" Thomasa Bernharda, u režiji Davida Mouchtara Samoralija i produkciji zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella.

Nagradu za likovnu umjetnost "Josip Račić" koja je prvi put dodijeljena 1969., dobila je mlada umjetnica Kristina Leko za izložbu "Sir i vrhnje". Nagrađena izložba realizirana je u sklopu programa galerije Proširenih medija HDLU-a u Zagrebu.

Nagrada za glazbenu umjetnost "Josip Štolcer Slavenski" dodijeljena je vodećem suvremenom hrvatskom skladatelju Dubravku Detoniju za skladbu "Dolce furioso" za orkestar. Nagrađena skladba "Dolce furioso" nastala je koncem 2002. po narudžbi Muzičkog biennala Zagreb, a praizvedena je na tom festivalu u travnju 2003. u dvorani Lisinski. Vjesnikova nagrada za glazbu dodjeljuje se od 1970. godine.

Nagradu za filmsku umjetnost "Krešo Golik" dobio je majstor filmske fotografije Tomislav Pinter za životni doprinos filmskoj umjetnosti. U obrazloženju Ocjenjivačkog suda napominje se da je Pinter u dugogodišnjem stvaralačkom vijeku snimio impresivni broj filmova renomiranih hrvatskih autora kao što su Ante Babaja, Z. Berković, V. Mimica, F. Hadžić, A. Vrdoljak, K. Papić, B. Bauer i drugi.

O važnosti ovih nagrada govorili su predsjednik Upravnog odbora Vjesnika Franjo Maletić i glavna urednica Andrea Latinović.

Osim plakete i povelje, uz nagradu se dodjeljuje i 25.000 kuna.

Svečanost dodjele ovih prestižnih nagrada uveličao je pijanist Maksim Mrvica, a u ime nagrađenih ovogodišnjih laureata zahvalio se skladatelj Dubravko Detoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙