FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOGOVOR O POSTAVLJANJU NOVE SKULPTURE LJUBICE MATULEC U HAMBURGU

ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - Impozantna skulptura "Hrvatskiiseljenik" Ljubice Matulec koja je prije petnaest godina postavljena uHamburgu bit će zbog oštećenja vraćena u Hrvatsku, a na isto mjestopostavit će se brončani odljev nove autoričine skulpture.
ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - Impozantna skulptura "Hrvatski iseljenik" Ljubice Matulec koja je prije petnaest godina postavljena u Hamburgu bit će zbog oštećenja vraćena u Hrvatsku, a na isto mjesto postavit će se brončani odljev nove autoričine skulpture.

Skulptura "Hrvatski iseljenik", postavljena u Hamburgu 1989., u povodu 800. obljetnice te luke, koja simbolizira odlazak stotina iseljenika s tog mjesta diljem svijeta, pa tako i mnoštva Hrvata, zbog loših klimatskih uvjeta kojima je djelo bilo godinama izloženo te znatno oštećeno, bit će po autoričinoj želji sačuvano i vraćeno u domovinu, a na isto mjesto postavit će se nova skulptura koju je izradila 2001. te izložila u hamburškoj luci.

Hrvatska kulturna zajednica u Hamburgu i mnogi građani izrazili su želju da se zbog mogućnosti ponovnog oštećenja izradi brončani odljev skulpture.

O toj nakani danas su s ministrom kulture Božom Biškupićem, dražavnim tajnikom Jadranom Antolovićem i pomoćnicom ministra Brankom Šulc razgovarali član Upravnog odbora hamburške Hrvatske kulturne zajednice Antun Škrabal, Zdenka Weber diplomatski savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova i autorica.

Dogovorena je izrada odljeva, a sredstva će prikupiti članovi Hrvatske kulturne zajednice u Hamburgu i donatori, uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ministar je pohvalio inicijativu, a prvi iznos od 10.000 eura donirao je Bruno Rosenboom, počasni konzul u Bremenu.

Sačuvani dio skulpture bit će izložen u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti, priopćeno je iz Ministarstva kulture.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙