FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKI VOJNICI GODINAMA IZLOŽENI RADIOAKTIVNIM BOJAMA

BERLIN, 25. lipnja 2004. (Hina) - Njemačko ministarstvo obrane u petakje djelomično potvrdilo napise tiska o ozračenosti 50,000 vojnikaBundeswehra koji su godinama bili izloženi radioaktivnim bojama kojese upotrebljavaju u vojnoj industriji.
BERLIN, 25. lipnja 2004. (Hina) - Njemačko ministarstvo obrane u petak je djelomično potvrdilo napise tiska o ozračenosti 50,000 vojnika Bundeswehra koji su godinama bili izloženi radioaktivnim bojama koje se upotrebljavaju u vojnoj industriji.

Svjetleće boje koje sadrže kancerogeni radij 226 upotrebljavane su u tenkovima, zrakoplovima, te radarskim postrojenjima.

Dnevnik "Bild" je u broju od četvrtka naveo izjave nekih vojnika da je opasnost od radioaktivne boje bila poznata već 1960. godine, ali da je tek 1980. povučena iz upotrebe.

Ministarstvo je potvrdilo upotrebu radioaktivnih boja, ali je odbilo iznijeti podatke o broju pogođenih vojnika navodeći da je brojka od 50,000 "nerealna".

Glasnogovorništvo ministarstva obrane priopćilo je da je jedno povjerenstvo još prije nekoliko godina došlo do zaključka da su vojnici koji su tijekom redovitih remonta prilikom brušenja površina na koje je nanesena boja "vjerojatno udisali veće količine radioaktivnog materijala".

U istom priopćenju se istovremeno navodi da se radi o "pojedinačnim slučajevima koji se detaljno ispituju". Ministarstvo se nalazi u "intenzivnom dijalogu" s Udrugom za potporu ozračenih vojnika Bundeswehra, zaključuje se u priopćenju.

Saznanja o radioaktivnim bojama bi mogla izazvati novu lavinu tužbi protiv ministarstva obrane.

Ministarstvo je prošle godine donijelo odluku o isplati obeštećenja vojnicima Bundeswehra i vojske bivšeg DDR-a koji su oboljeli zbog prevelikog zračenja radarskih uređaja. Oko 3000 pogođenih vojnika vlastima predbacuje sporost u rješavanju slušajeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙