FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 2. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskojdo 12,30 sati.
ZAGREB, 2. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 12,30 sati.

ZAGREB - HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru nije danas kod glasovanja podržala ni jedan od desetak oporbenih prijedloga zakona, pa ni SDP-ov i HSLS-ov prijedlog da se osnuje državni fond za uzdržavanje djece, tzv. alimentacijski fond. Saborska većina se priklonila mišljenju Vlade da se ti zakonski prijedlozi ne prihvate, odnosno da se pričeka njezin prijedlog koji bi, uz najavljene izmjene Obiteljskog zakona, uredio tu problematiku. Potrebnom dvotrećinskom većinom Sabor je odlučio uputiti pripadnike hrvatskih Oružanih snaga u međunarodne mirovine misije u Indiji i Pakistanu te na Haitiju.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je većinom glasova donio Zakon o postupku primopredaje vlasti kojim se utvrđuje krug državnih dužnosnika i drugih osoba imenovanih na dužnost čiji se mandati stavljaju na raspolaganje. Kod primopredaje vlasti svoje mandate na raspolaganje stavljaju tajnik vlade, njegov zamjenik, državni tajnici u ministarstvima, pomoćnici ministara, ravnatelji državnih upravnih organizacija, ravnatelji agencija i zavoda koje imenuje vlada, predstojnici vladinih ureda te glavni državni rizničar. Mandate na raspolaganje moraju staviti i predsjednici i članovi nadzornih odbora u trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je većinom glasova donio izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obavljanju javnih dužnosti. Prema tim izmjenama, dok Sabor ne utvrdi popis trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, dužnosnici mogu biti članovi nadzornih odbora u trgovačkim društvima u državnom ili pretežito državnom vlasništvu, ali bez prava na ikakve naknade, osim putnih troškova. U krug dužnosnika koji podliježu pod ovaj zakon uključeni su i predsjednik države, župani, zagrebački gradonačelnik i njihovi zamjenici.

ZAGREB - Sabor je jednoglasno donio Zakon o kamatama, po kojemu će se zatezne kamate obračunavati jednostavnim kamatnim računom i neće se pripisivati glavnici, što bi trebalo spriječiti lihvarenje i kamatarenje, odnosno čestu praksu da, i zbog sasvim simboličnih dugova, ali golemih zateznih kamata, cijele obitelji završavaju na prosjačkom štapu. Visinu stope zatezne kamate propisivat će Vlada na prijedlog posebnog stručnog tijela - odbora za utvrđivanje kamatnih stopa.

ZAGREB - Zastupnici HNS/PGS-a danas su, na pomalo neobičan način, prosvjedovali što Sabor ne koristi elektronski sustav glasovanja. Naime, umjesto 'običnih' ruku, kod glasovanja su dizali papire s porukom 'Uključite sustav elektronskog glasovanja'. No, ta je HNS/PGS-ova 'akcija' ostala je bez službene reakcije. Činjenica da se sustav ne koristi svako toliko pobudi nezadovoljstvo kod zastupnika koji pritom podsjećaju da je sustav plaćen više stotina tisuća kuna, a oporba dodaje da se sustav ne koristi jer se tako lakše disciplinira saborska većina.

ZAGREB - Upravni sud Republike Hrvatske vratio je status hrvatskog ratnog vojnog invalida umirovljenom general bojniku Hrvatske vojske Matku Kakarigiu te po drugi put poništio rješenje Ministarstva hrvatskih branitelja iz 2000., kad je generalu Kakarigiu ukinut taj status. Generala Kakarigia bivši je ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić u lipnju 2000. proglasio "lažnim vojnim invalidom" zajedno s grupom visokih časnika HV-a kojima je tadašnje Vladino povjerenstvo za reviziju invalidnosti ukinulo status HRVI-a. Većina časnika koji su tada proglašeni "lažnim invalidima" žalili su se Upravnom sudu i dobili presude.

ZAGREB - Nacionalni projekt "Najbolje od nas" koji priprema programe pomoći obiteljima s osmero i više djece, njih oko 400 u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor predstavljen je danas novinarima. Potpisano je pismo namjere kojim će tvrtka Hewlett-Packard osigurati 400 osobnih računala za te višečlane obitelji do listopada ove godine, odnosno više od 1200 kompjutora u slijedeće tri godine. Ostvarenje projekta započinje humanitarno-glazbenim spektaklom 16. srpnja na umaškom teniskom stadionu pod nazivom "Tony Cetinski i prijatelji uz Simfonijski orkestar HRT-a".

ZAGREB - Zagrebačka policija otkrila je četveročlanu kriminalnu skupinu koja je pomoću računala i druge sofisticirane opreme prepravljala mobitele, oštetivši pritom Hrvatski telekom i njegove pretplatnike za gotovo 900 tisuća kuna. Vođu skupine sumnjiči se da je uz pomoć računala, mobitela i ručne radio stanice neovlašteno prisluškivao razgovore na mobilnoj mreži 099 i snimao, kako kažu, frekventnu modulaciju. Nakon toga je pomoću osobnog računala i drugih uređaja obrađivao signale i iz njih dobivao podatke o pozivnom broju pretplatnika s pripadajućim kodom. Policija sumnja da je potom nepoznatim osobama, uz novčanu naknadu, duplicirao pozivni broj i kod u njihove mobilne uređaje. Koristeći se takvim mobitelima te su osobe razgovarale na račun pravih vlasnika brojeva.

ZAGREB - Ovogodišnju zagrebačku Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, koju organizira Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu, od 26. lipnja do 23. srpnja, pohađa 45 studenata iz 20 europskih i prekooceanskih zemalja. Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik, navode organizatori te napominju da je i ove godine prepoznat u inozemnim akademskim i drugim krugovima stručno profilirani program škole.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙