FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AUSTRALSKI ZNANSTVENICI: PIJAVICE SU BRIŽNI I ODANI RODITELJI

SYDNEY, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Iako na prvi pogled sigurnone biste zaključili, australski su znanstvenici uspjeli dokazati da seneke vrste pijavica o svojem potomstvu brinu poput ptica ili sisavaca,noseći u prvo vrijeme svoje tek izlegnute pijavice sa sobom injegujući ih kad malo odrastu.
SYDNEY, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Iako na prvi pogled sigurno ne biste zaključili, australski su znanstvenici uspjeli dokazati da se neke vrste pijavica o svojem potomstvu brinu poput ptica ili sisavaca, noseći u prvo vrijeme svoje tek izlegnute pijavice sa sobom i njegujući ih kad malo odrastu.

"Australska pijavica iz obitelji helobdella papillornata prvi je poznati primjer beskičmenjaka koji se o svojem potomstvu brine do njihove zrelosti. Iako je za većinu ljudi riječ pijavica sinonim za sebičnost i izrabljivanje, mnoge su pijavice zapravo vrlo brižni i odani roditelji", tvrdi evolucijski biolog Fred Govedich s australskog Sveučilišta Monash.

Govedich je nakon istraživanja australskih pijavica iz obitelji helobdella papillonata zaključio da se roditelji o potomcima brinu punih šest tjedana nakon što se izlegu, prikupljajući im hranu i štiteći ih od grabežljivaca. Kada dovoljno odrastu da se mogu početi brinuti o sebi, na leđima ih prenesu na drugo, bolje područje gdje će biti sigurni i moći si osigurati dovoljno hrane.

Osim toga, pijavice iz obitelji helobdella papillornata žive u skupinama od po pedesetak jedinki te se brinu i za potomstvo drugih pijavica. "Ovo istraživanje evolucijskim biolozima omogućuje da iz potpuno novog kuta pokušaju objasniti evoluciju roditeljske brige kod životinja. Fascinantno je kako se i beskičmenjaci mogu ponašati poput primjerice sisavaca i ptica", rekao je Govedich.

Australski znanstvenik iznio je još jednu zanimljivost kada je riječ o roditeljskom aspektu pijavica - iako su dvospolci razvijaju roditeljsko ponašanje poput ostalih životinjskih vrsta kod kojih postoje oba spola. U svijetu je poznato između 700 i 1.000 različitih vrsta pijavica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙